Established Member of the

HuGBC

Az ENSZ éghajlat-politikai csúcstalálkozóján elindult a ’Zero Carbon Buildings for All’ kezdeményezés

A szeptember 23-i eseményen fejlődő és az iparosodott országok egyaránt vállalták, hogy a szén-dioxid kibocsátás jelentős csökkentése érdekében karbonmentesítik épületállományukat.
1

A Párizsi Megállapodás céljainak teljesítése érdekében 2050-re minden épületnek nettó nulla karbonkibocsátásúnak kell lennie, de ma még az épületek kevesebb, mint 1%-a felel meg ennek. A szakadék megszüntetéséhez az ambíciók drasztikus fokozására, valamint hatékonyabb épületek kivitelezésére és a megújuló energiaellátás kialakítására lesz szükség. A Zero Carbon Buildings for All (Nulla Karbonkibocsátású Épületek Mindenki Számára) az ENSZ főtitkára által jóváhagyott, több partnert bevonó globális kezdeményezés, melyet az ENSZ 2019. évi éghajlat-politikai csúcstalálkozóján mutattak be.

Az épületek üzemeltetése az energiaellátással kapcsolatos CO2-kibocsátás 28%-át teszi ki, amivel az éghajlatváltozáshoz leginkább hozzájáruló szereplők egyikévé válik. A jó hír azonban az, hogy az épületek energetikai fejlesztése a rendelkezésre álló klímaváltozás-csökkentő megoldások egyik leginkább bevált, költséghatékony módja. A korszerűsített épületek gyakran a legújabb építészeti dizájnnal bírnak, emellett javítják a bennük élő és dolgozó emberek életminőségét, egészségét és termelékenységét.

A Zero Carbon Buildings for All kezdeményezés segíti a kormányok, az ipar és a civil társadalom irányító szerepének betöltését mind az ambiciózus célok iránti elkötelezettség biztosítása (nemzeti politikai ütemtervek az új épületek 2030-re, a meglévő épületek 2050-re történő karbonmentesítésére), mind a jelentős finanszírozások mozgósítása (2030-ra legalább egybillió dollár a Párizsi Megállapodásnak megfelelő építési beruházások kivitelezésére a fejlődő országokban) érdekében.

A Zero Carbon Buildings for All kezdeményezés iránti elkötelezettségüket bejelentő nemzeti kormányok a fejlődő és iparosodott országok lenyűgöző keresztmetszetét adják: közéjük tartozik Kenya, Törökország, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Királyság.

Egy elemzés kimutatta, hogy ha a Zero Carbon Buildings for All csak tíz, gazdasági és politikai szempontból eltérő országban megvalósulna, akkor 2030-ra az elkerülhető kibocsátás évente 432 millió tonna CO2 lenne – ami a mai globális energia-kibocsátás 5%-ának felel meg.

Ez a közös kezdeményezés fokozatos változást képvisel a politikai döntéshozók, a támogatók és a magánszektor törekvéseiben, és erős nemzetközi koalícióban egyesíti a különböző iparágak vezetőit az épületek karbonmentesítésére és az éghajlati célok elérésére.

A pénzügyi intézmények támogatói között szerepel az African Development Bank, az International Finance Corporation, az Investment Fund for Developing Countries (Dánia), a European Bank for Reconstruction and Development, a European Investment Bank és mások.

A magánszektor vezetői szintén felléptek, hogy felkínálják műszaki szakértelmüket, beleértve többek között olyan világszínvonalú épülettervező cégeket mint például a Gensler and BuroHappold, vagy építőnyag-gyártókat mint a ROCKWOOL Group és a Saint-Gobain.

A civil társadalmi partnerek között szerepel a Global Alliance for Buildings and Construction, Global Environment Facility, Pacific Northwest National Laboratory, Program for Energy Efficiency in Buildings, Urban Land Institute, World Economic Forum, World Green Building Council, World Resources Institute és mások.

Ezek a kötelezettségvállalások kapcsolódnak a World Green Building Council-nak a Net Zero Carbon Buildings kötelezettségvállalásához, illetve a Global Alliance for Building and Construction globális felhívásához.

“A World Green Building Council globális hálózat célja az épített környezet átalakítása, egészségesebbé és fenntarthatóbbá tétele”- mondta Cristina Gamboa, a World Green Building Council ügyvezetője. “Ehhez arra van szükség, hogy 2050-re mind az üzemeltetési, mind az épületek életciklusára vetített, összevont karbonkibocsátást kiküszöböljük. Örülünk, hogy a Zero Carbon Buildings for All kezdeményezés partnerei lehetünk, ezzel tovább bővítve a 70 zöldépítési szervezet munkája révén az érintett piac átalakításának ösztönzésére lerakott alapokat. Az építőipar képes a cselekvésre és köteles reagálni a klímavészhelyzetre.”

Forrás: http://www.worldgbc.org/news-media/zero-carbon-buildings-all-initiative-launched-un-climate-action-summit

<< Vissza a főoldalra