Established Member of the

HuGBC

Az építészet értéke az EU Taxonómia vetületében

Az EU Taxonómiának az épített környezet szakemberei számára kínált lehetőségek kiaknázása érdekében egy hiánypótló összefoglaló prezentáció készült. A diasor elmagyarázza a Taxonómiát, és bemutatja, milyen lehetőséget rejlenek a szabályozásban a fenntartható építészeti tervezés területén.
1

A Klímapozitív Európa Szövetség (Climate Positive Europe Alliance - CPEA) és az Európai Építész Szövetség (Architect's Council of Europe - ACE) közösen dolgozta ki a perezentációs anyagot, amely többek között fel is térképezi a tervezési elemeket a meglévő taxonómiai kritériumok alapján.

A diák a következő témákkal foglalkoznak:

  • Európai szabályozási környezet
  • A Taxonómia relevanciája
  • Taxonómiai megfelelőség az épület életciklusa során
  • Értékteremtés minden érintett számára
  • Fenntartható pénzügyi kilátások
  • Összefoglalás

Mivel a globális energiafogyasztás 40%-áért, és nagyjából ugyanennyi üvegházhatású gázkibocsátásért felelősek, az építőipar és az ingatlanok kulcsfontosságúak az alacsony karbonkibocsátású gazdaságra való sikeres átálláshoz. Az Európai Zöld Megállapodás a EU Bizottság válasza a környezeti kihívások kezelésére. Célja, hogy Európa gazdaságát modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítsa. Ebből következően az EU Fenntartható Pénzügyi Cselekvési Tervéből kirajzolódó Európai Fenntartható Pénzügyi Stratégia a fenntartható befektetések tömeges növelését és azok minőségének meghatározását tűzi ki célul. Lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy hozzáférjenek a zöld finanszírozási lehetőségekhez azáltal, hogy szabványosítják a jelentéstételi követelményeket, hogy tükrözzék a fenntarthatósági kockázatokat, és integrálják azokat a bankok kockázatkezelésébe. Remélhetőleg a Taxonómia kulcsszerepet fog játszani annak biztosításában, hogy a COVID19-járványból való gazdasági kilábalást elősegítő állami és magánberuházások egyaránt biztosítsák az ellenálló képességet és a fenntarthatóságot.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt azoknak a befektetéseknek a száma, amelyek nevében a „zöld”, „fenntartható” vagy „ESG” (környezetvédelmi, társadalmi és irányítási szempontokat figyelembe vevő) jelző szerepel. Egészen a közelmúltig azonban nem voltak elvek és mérőszámok a gazdasági tevékenységek fenntarthatóságának értékelésére. A Taxonómia rendelet célja, hogy az üzleti tevékenységeket fenntarthatóságuk alapján osztályozza, és ez lesz az egyik fő hajtóerő a klímasemleges kontinens felé 2050-re. A projektfejlesztőket és az épülettulajdonosokat a beruházási hiány és az EU Fenntartható Pénzügyi Szabályzata fogja mozgatni annak biztosítása érdekében, hogy a projektek rugalmasak legyenek, és minimálisra csökkentsék a zöld finanszírozáshoz való hozzáférés kockázatát. Ennek eredményeként várhatóan megnő a kereslet a taxonómia eszközök iránt.

Következésképpen a taxonómia-konform épületek tervezése több értéket teremt azon megrendelők számára, akiknek meg kell felelniük a szabályozásnak. Az építészek jelentősen befolyásolhatják az épület életciklusának korai szakaszait. Annak érdekében, hogy a tervezési jellemzőkkel kapcsolatos információk ne vesszenek el az épület tervezése és üzembe helyezése között, az építész gondoskodhat arról, hogy a tudás átadásra kerüljön az épület körforgásos és fenntarthatósági potenciáljának kihasználása érdekében.

Ruth Schagemann, elnök  - Architect's Council of Europe

A teljes cikk és a diasor elérhető itt.

<< Vissza a főoldalra