Established Member of the

HuGBC

Az épített környezet minden ágazatban felgyorsíthatja az éghajlatváltozás elleni fellépést

Megjelent a World Green Building Council 2022-es éves jelentése, melyben a szervezet ismerteti a főbb eredményeit, programjait.
1

A több mint 75 nemzeti zöldépítési szervezetből (Green Building Councils, GBC-k), az ő tagjaikból és globális építőipari partnerekből álló WorldGBC hálózat célja rendszerszintű változások elérése a meglévő és új épületek teljes élettartamra vonatkozó karbon-kibocsátásának kezelésében; rugalmas, egészséges, méltányos épületek kialakításában, valamint regeneratív, erőforrás-hatékony és hulladékmentes infrastruktúra biztosításában.

Az éves jelentés a 2022-es legfontosabb eredményekről számol be, és azokról a tevékenységekről, amelyeket a szervezet végez a fenntartható és karbon-mentes épített környezet felé vezető átalakulás érdekében.

20 évvel ezelőtt a texasi Austinban nyolc nemzeti GBC gyűlt össze, hogy megvitassák, hogyan lehetne felgyorsítani a fenntarthatóságot az épített környezetben. A nyolc ország Ausztrália, Brazília, Kanada, India, Japán, Mexikó, Spanyolország és az USA volt. A találkozó eredményeként alakult meg a World Green Building Council. Ezek a vezetők felismerték a fenntartható épített környezet holisztikus megközelítésében rejlő hatalmas lehetőségeket. Mára a hálózat több mint 75 GBC-t számlál, és több mint 46 000 szervezetet képvisel.

A 20 éves évforduló alkalmából a WorldGBC Londonban rendezte meg első vezetői csúcstalálkozóját. A világ minden tájáról érkező vezetők azt vitatták meg, hogy 2025-ig milyen intézkedésekre van szükség a Fenntartható épületek mindenkinek, mindenhol című stratégiánk előmozdítása érdekében. A 20 év egyúttal az elgondolkodásra is lehetőséget adott. Számot vetni és felismerni, hogy 2030 az épített környezet számára csupán egy mérföldkő. Ahhoz, hogy a 1,5 °C fokos jövő elérhető közelségben maradjon, továbbra is együtt kell dolgoznunk azon, hogy az épített környezet kibocsátását 2030-ra a felére csökkentsük, 2050-re pedig teljesen karbonmentessé tegyük.

Az olyan kezdeményezéseken keresztül, mint a #BuildingLife, a Net Zero Carbon Buildings Commitment és a #BuildingToCOP27 programjaink, az épített környezetet továbbra is kiemelt éghajlati megoldásként pozícionáljuk. A pénzügyektől az energiáig az épített környezet minden ágazatban felgyorsíthatja az éghajlatváltozás elleni fellépést, és meg kell ragadnunk a lehetőséget, hogy az emberek, a természet és a gazdaságunk egészségének javítására ösztönözzük. Miközben az Egyesült Arab Emírségekben megrendezésre kerülő COP28 ENSZ-klímakonferenciára és azon túlra tekintünk, a WorldGBC 20 éves fennállására is visszatekint a jelentés.

"Akár építész, mérnök, építőipari dolgozó, létesítménymenedzser vagy befektető - arra kérem, hogy támogassa küldetésünket - kéri Cristina Gamboa, a WorldGBC vezérigazgatója. Továbbra is együtt kell dolgoznunk, és újra az embereket kell a középpontba helyeznünk egy olyan nettó nulla, egészséges és rugalmas épített környezet kialakításában, amely mindenki számára, mindenhol működik."

Letölthető dokumentumok:

<< Vissza a főoldalra