Established Member of the

HuGBC

Az épített környezetben érdekelt felek a teljes életciklus alatti karbonkibocsátás integrálását sürgetik az EU politikába

2019. október 8-án harminc, az épületekben és építőiparban érdekelt szervezet koalíciója nyílt levelet küldött az Európai Bizottságnak, melyben összefoglalták a Level(s) projekt fontos szerepét az épületek fenntarthatóvá alakításában, valamint a kulcsfontosságú európai környezeti-, gazdasági- és szociális célok elérésében.
1

Az aláírók között nemzeti zöldépítési szervezetek (Green Building Council-ok), valamint az Építészek Európai Tanácsa (ACE), a Fenntartható Fejlődés Világtanácsa (WBCSD), illetve vezető nemzetközi vállalatok, mint a Skanska, a Saint Gobain és a Stora Enso szerepelnek. 
A levél fontos időpontban született: szeptemberben a World Green Building Council (WorldGBC) publikálta „Az életciklusra vetített összevont karbon előtérbe hozása” c. jelentését’, mely összefoglalja az ágazat teljes karbonmentesítésére vonatkozó elképzeléseket és megköveteli mind az üzemeltetési, mind az összevont karbonkibocsátás felszámolását.  

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula Von Der Leyen nagyra törő éghajlat-változási ütemtervet vázolt fel. Ennek megvalósítása határozott vezetést követel, valamint szigorú politikák kidolgozását, melyek lehetővé teszik az építőipar számára a karbonkibocsátásra gyakorolt átfogó hatások kezelését.
Bíztató, hogy az Európai Bizottságnak már van határozottd politikája a karbonkibocsátás kezelésére – a Level(s) projekt. A Level(s) egy közös európai indikátorokat tartalmazó keretrendszer, mely az épületek teljes életciklusára és fenntartható működésére vonatkozó átlátható és harmonizált mérési metódus. 
Megerősítve a WorldGBC európai régiója által nemrég publikált kiáltványban (Advocacy Manifesto) foglaltakat, a nyílt levél felszólítja az Európai Bizottságot, hogy a Level(s) keretrendszert tegye az EU politika részévé, az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelvként. A lehetséges első lépés a teljes karbonkibocsátás, a körkörösség, valamint az egészségügyi mutatók elvének integrálása lenne a meglévő keretszabályozásba 2024-ig.

A levél azzal zárul, hogy az érdekelt felek készek együttműködni az Európai Bizottsággal, a Level(s) keretrendszerben rejlő potenciál kihasználásával, a fenntarthatóság általános érvényesítésének érdekében; valamint számos ajánlást fogalmaz meg, megnevezve a kezdeti együttműködési területeket, ahol az Euróai Bizottság segítheti a munkát.
 

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra