Established Member of the

HuGBC

Az építőipar az élő házak felé halad

2020. március 23., Sajtómegjelenés 31 építőanyag építőipar élő tégla

Az emberiséggel egyidős vágyunk, hogy legyen egy zug, ahol meghúzhatjuk magunkat. Persze a lehetőségek fejlődésével az igényeink is fejlődtek, nem is kis mértékben. Ma már ott tartunk, hogy a víz után a második legtöbbet használt anyag a Földön a beton. 
1

Ahhoz, hogy betont készíthessünk, cementre van szükség, amit le is kell gyártani. Önmagában pedig ez az egyetlen tevékenység a globális károsanyag kibocsátás 6%-ért felel, ami hatalmas szám. És házak épülnek, folyamatosan, és ezen az sem segít, hogy sok anyagot ma már alternatív lehetőségekkel helyettesítünk, vagy újrahasznosítunk, hiszen a ház alapja akkor is beton, ahogyan sok kötés is. 

Szerencsére azonban egyre népszerűbbek az élő anyagok, mint a fa vagy éppen a szalma a házak építésénél, lényegesen környezetbarátabb megoldásnak számítanak, és szalmabála épület is lehet emeletes, fából pedig akár toronyházakat is lehet készíteni. A University of Colorado kutatói azonban egy lépéssel tovább mennének az élő anyag használatában. 

Élő tégla 

Az élő anyag kifejezéssel van egy kis baj. A felhasznált fa vagy éppen a szalma ugyanis már nem él. A kutatók azonban egy olyan téglát alkottak, mely homok, hidrogél és baktériumok keverékéből épül fel. A tégla a váz a baktériumok szaporodásához, melyek nem csak simán ott vannak, hanem a megfelelő törzseket használva képesek a levegőt tisztítani, vagy csak fotoszintézissel oxigént termelni, és szén-dioxidot megkötni (vagyis a téglák valóban zöldek). 

De itt nem áll meg a dolog. Mivel élő anyagról van szó, az képes reprodukálódni is. Ha a téglát félbe törjük, és minimális anyagot adunk a felekhez (homokot és a hidrogélt), a baktériumok újraépítik a téglát, vagyis tulajdonképpen osztódva szaporítják azt – kis túlzással. 

A teljes cikk itt olvasható.
 

Forrás: http://koponyeg.hu

<< Vissza a főoldalra