Established Member of the

HuGBC

Az épületek bekapcsolása a körforgásos gazdaságba

2019. január 17., Saját hír 303 körforgásos gazdaság körforgásos épületek level(s) konferencia európai bizottság

Az Európai Bizottság 2018. december 18-án tartotta a fenti címet viselő konferenciáját, mely a Level(s) elnevezésű, a fenntartható épületek európai keretrendszerét taglaló kezdeményezést járta körbe a eddigi eredményekről a következő lépésekig. A HuGBC-t Illésné Szécsi Ilona, fenntarthatósági szakértő képviselte.
1

A konferenciát Joanna Drake, az EU Környezetvédelmi Főigazgatóságának főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a körforgásos gazdaság területén, és az építőipar területén tett kis előrelépések is nagyon nagy hatással bírnak.

Az első blokkban azon szervezetek osztották meg tapasztalataikat, akik az építőiparban és az ingatlanszektorban vezető szerepet játszanak a fenntarthatóság területén. Emmanuel Acchiardi, a francia Ökológiai és Szolidáris Átmenet Minisztériumának aligazgatója az építési hulladékok újrahasznosítása terén elért eredményeikről és az „Energia pozitív, Szén-dioxid negatív” francia épületminősítő rendszerről beszélt. Cees van der Spek, az OVG Ingatlanfejlesztő vezetője a fenntartható és egészséges, jó közérzetet biztosító épületekről beszélt, amelyek megelőzik a munkaerő kiégését. Minden épületfelújításuknál az anyagok nagyobb részét újrahasználják vagy -hasznosítják, a Triodos banképületük egészében másik helyre költöztethető. Az épületek teljesítményének monitoringozása önmagában csökkenti az energiafelhasználást. Derk Welling, az APG vagyonkezelő szakértője az általuk kifejlesztett GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) indexről beszélt, amely ingatlanvagyonok fenntarthatósági értékelésére szolgál. Véleménye szerint fontos lenne integrálni a meglévő értékelési rendszereket (BREEAM, Green Star, Edge, stb.), hogy egymással összehasonlíthatóak legyenek a különböző épületek és ingatlanvagyonok.

A konferencia második részében azon akciókról és eszközökről halhattunk előadásokat, amely a pozitív elképzeléseket átültetik a gyakorlatba. Lars Ostenfeld Riemann, a Ramboll ügyvezetője arról beszélt, hogy az éghajlatvédelmi vagy életciklus elemző szakértőt csak akkor alkalmaznak az ingatlanfejlesztők, ha ez feltétlenül szükséges. Innen kellene afelé elmozdulni, hogy minden munkás tisztában legyen a fenntarthatósági követelményekkel. Ő a Zöld BIM rendszert tartja célravezetőnek, ahol a BIM rendszerbe integrálná a fenntarthatósági dimenziót. Philippa Gill, a Verdexta társtulajdonosa a túl sok rendelkezésünkre álló adatból származó hátrányokról beszélt, amely megnehezíti a tisztánlátást. A Level(s) letisztázná, rendszerezné a már meglévő adatokat, és világosan értékelné az épületek teljesítményét. Alkalmazható új és meglévő épületekre, megmutatja egy piac átlagos teljesítményét, kitér a klímaalkalmazkodási kockázatokra és megmutatja, hogyan állunk az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok tekintetben. Cedric de Meeus, a LafargeHolcim aligazgatója az egyik legnagyobb építőanyaggyártó cég fenntarthatóság felé tett lépéseiről számolt be. A blokkot a közönség kérdései és az arra adott válaszok zárták.

A harmadik és negyedik blokkban a Level(s) rendszer tesztelésének részleteiről hallhattunk. Josefina Lindblom, a DG Environment szakreferense a vizsgálat részleteiről számolt be. 136 épületet vizsgáltak egész Európában, ebből 25 volt felújítás. Voltak kötelezően vizsgálandó, javasolt és választható indikátorok, és elsősorban a rendszer alkalmazhatóságára voltak kiváncsiak, amelyre rengeteg visszajelzés érkezett. Nicholas Dodd és Mauro Cordella, a JRC munkatársai a további tesztelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet. A lakóépületek közül Lauri Linkosalmi a finn Lighthouse Joensuu-t, Romain Bonnet a francia Ecoparc Micheville-t, míg Karl Downey az angol Waterford Wick-at mutatta be és osztotta meg a tesztelés során szerzett tapasztalatait. A nem lakóépületek közül Vincent Briard a szlovén Knauf Insulation Innovációs Központot, Pascal Eveillard az olaszországi Habitat Lab Saint-Gobain-t, Cristina Cardenete Suriol pedig egy spanyol közigazgatási épület felújításának tesztelése során szerzett tapasztalatairól beszélt.

Az utolsó blokk kerekasztal-beszélgetés volt Sue Arundale (Európai Építőipari Szövetség), Ursula Hartenberger (RICS), Judit Kimpian (Európai Építészek Szövetsége) és Christophe Sykes (Európai Építőanyaggyártók)  részvételével, ahol a Level(s) rendszer jövőjéről, lehetséges hatásairól beszélgettek.

A konferencia zárásaképp Antti Peltomäki, az EU Fejlődési Főigazgatóságának főigazgató-helyettese fejtette ki az építőipar fenntarthatóság felé tett lépéseinek fontosságáról a véleményét.

Számunkra azért fontos a Level(s) rendszerrel kapcsolatos tájékozódás, kapcsolatteremtés, mert ez a rendszer Magyarországon is lehetővé tenné, hogy az épületek nagy része nemcsak energetikai, de fenntarthatósági szempontból is minősítve legyen, és ezzel lehetőséget teremtene az épületállomány javítására, fejlesztésére, ami környezetvédelmi és klímavédelmi szempontból is kívánatos.

Szerző: Illésné Szécsi Ilona, fenntarthatósági szakértő, HuGBC

 

 

<< Vissza a főoldalra