Established Member of the

HuGBC

Az épületfelújítási keretrendszer fejlesztésével folytatódik a BuildUpon2 projekt.

2020. február 27., Saját hír 15 BUILDUPON Budaörs épület-felújítási keretrendszer

A Nemzeti Irányítócsoport 2020. február 25-én tartotta harmadik ülését, amely célja volt, hogy megvitassa a nemzetközi konzorcium által fejlesztett keretrendszer második munkaanyagát. Az épületfelújításokhoz kapcsolódó előrehaladás alap mutatói kritikusak abban, hogy az épületállomány dekarbonizációja 2050-ig meg tudjon valósulni.
1

Számos nemzeti stratégia az idei év elején bemutatásra került (Nemzeti Energiastratégia, Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia, Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve, Első Éghajlatváltozási Cselekvési Terv), azonban azok a kibocsátási szint csökkentésében kiemelten a gazdasági és közlekedés ágazatra számítanak, általánosan és teljeskörűen nem foglalkoznak az épületállománnyal. A hosszú távú épületfelújítási stratégia és cselekvési terv továbbra is várat magára, amelyet valamennyi EU-országnak kell kidolgoznia, hogy támogassa nemzeti épületállományának 2050-ig energiahatékony és szén-dioxid-mentes épületekké történő felújítását. Fontos lenne a mutatókat harmonizálni, hogy a helyi szintű döntések támogatni tudják a nemzeti és nemzetközi célok elérését.

Az Irányítócsoport továbbra is kritikusnak találta az adatok elérhetőségét. Megállapította, hogy a javasolt 33 országos és 65 helyi mutató, amelyek közül 13 és 15 fő mutató (core indicator) csak akkor lesz használható, ha ehhez egy folyamatirányelv is kidolgozásra kerül, valamint egy nemzeti adatbázis és adatkezelési rendszer kerül kifejlesztésre. Konkrét javaslatként került megfogalmazásra, hogy az eredménymutatók helyett – vagy legalábbis mellette – folyamat-alapú monitoring rendszer kerüljön kidolgozásra. Emlékezteti a konzorciumot, hogy a bemutatott rendszer illeszkedjen a projekt általános céljaihoz, nevezetesen egy könnyen használható módszertant biztosítson a helyi önkormányzatok számára. Ha azt akarjuk, hogy széles körben kerüljön alkalmazásra – különös hangsúlyt helyezve a magyarországi településhálózatra jellemző, kistelepülésekre –, akkor nem lehet túl terhes az adatszerzés, -kezelés és -használat.

A BuildUpon2 projekt következő hazai eseménye az április végi, Budaörsön megrendezésre kerülő workshop lesz, ahol a Keretrendszer a magyar mintatelepülésen való konkrét alkalmazhatósága lesz terítéken.

<< Vissza a főoldalra