Established Member of the

HuGBC

Az Északi Sarkkör első pozitív energiamérlegű szállodája

2019. szeptember 12., Sajtómegjelenés 147 fenntartható szálloda pozitív energia mérleg Svart hotel Norvégia powerhouse

Norvégiában a Svart Hotel napelemek, geotermikus energia és a különleges kör alakú kialakítás segítségével több megújuló energiát fog termelni 60 év alatt, mint amennyi a felépítéséhez és lebontásához szükséges.
3

A Svart az Északi-Sarkkör első szállodája, mely „Powerhouse” energetikai besorolású, azaz 60 év alatt több megújuló energiát termel majd, mint amennyi az építéséhez, a napi üzemeltetéséhez és az (elméleti) lebontásához kell.

A Snøhetta Építészeti Stúdió a helyi partnerével, a Vitar AS-szel bejelentette legújabb norvégiai projektjét: egy kiemelten fenntartható szállodát, 360-fokos körpanorámával a Svartisen gleccserre. A Holandsfjord partvonal köralakú kiterjesztéseként tervezett hotel az első energia-pozitív szállodaépület lesz. A ház alakját a helyi halászok otthonai és halszárító állványai inspirálták. A köralakú épületet időjárásálló faoszlopok tartják a fjord vize fölött, melyek nyáron egyben sétányként is használhatóak.

„A természet a sarkkörön sérülékeny és ősi” – nyilatkozta a Snøhetta projektmenedszere, Zenul Khan. „Tisztelnünk kell a hely szépségét, és nem szabad tönkre tennünk a Svartisen gleccser legfőbb vonzerejét” – mondta. Elismerte, hogy ez rendkívüli kihívást jelentett a tervezés során. A hely flórája és faunája érzékeny, extrém hideg hőmérsékleti értékek és kevés napsütés jellemzi az egyenlítői klímához képest, így az építőanyagoknak is időjárásállónak kell lenniük. A tervezés során így egy köralakú faépület született, mely meghosszabbítja a partvonalat a fjord felett. A dizájnt a természet inspirálta, és a látogatók elismerésére is számíthat. A helyi halászok otthonaira és halszárító állványokra utaló, kereszt alakú alátámasztás kétemeletes kialakítást tesz lehetővé és minimális ökológiai lábnyomot hagy. A szálloda a környező hegyek és a fjord látványával „lebeg” a nyári sétány felett, ahonnan az evezősök vízi túrára indulhatnak.

A hely kihívásai ellenére, a Svart Hotel tervezett energiamérlege pozitív lesz. A tetőn lévő napelempanelek, a geotermikus fűtés és az épület geometriája lehetővé teszik az energia-felhasználás csökkentését, a szállodaipari kortárs versenytársakkal összevetve mintegy 85%-kal. Az épület fenntarthatósága ennél is tovább megy, figyelembe vették a gyártásnál, a szállításnál és az építésnél felhasznált energiát csakúgy, mint az üzemeltetés és az esetleges lebontás energiaszükségletét. Ez a legészakabbon fekvő ilyen épület és az első szálloda, ami a fenntartható építés ilyen szintjét valósítja meg. A projektmenedzser kiemelte: „Egy ilyen fenntartható létesítmény megvalósításával arra törekszünk, hogy a turizmus is fenntarthatóbb legyen, és felhívjuk a társadalom figyelmét életmódunkra, utazási szokásainkra és az egzotikus helyek felelősebb felfedezésére."

A cikk itt olvasható.

Kép forrása: www.snohetta.com

Forrás: http://architecturaldigest.com

<< Vissza a főoldalra