Established Member of the

HuGBC

Az EU Parlament Környezeti Bizottsága az energiahatékonyságért

A dokumentum hangsúlyozza a 40%-os energiahatékonysági cél elérésének jelentőségét.
1

Az Európai Parlament Környezeti bizottsága jelentette meg azt a dokumentumot, amely hangsúlyozza a 40%-os energiahatékonysági cél elérésének jelentőségét 2030-as határidővel. A dokumentum az EU fő energiahatékonysági törvényének értékeléséhez kapcsolódóan jelent meg.

Az értékelés a Környezeti Bizottság csalódottságának ad hangot a kitűzött 27%-os cél kapcsán, amelyet nemes egyszerűséggel "ambíció nélkülinek" nevez. Egyben felszólítja az Európai Bizottságot arra, hogy végeztessen el egy átfogó költséghatékonysági vizsgálatot, amely figyelembe veszi az energiahatékonyság többszörösen kedvező hatásait és a társadalmi diszkontráta összességét – utóbbi a költségeket és jövedelmeket a társadalom összességének szempontjából vizsgálja, ahelyett, hogy egy adott érdekcsoport szempontjait értékelné.

A folyamatot elősegítendő a dokumentum kiemeli a nemzeti épület-felújítási stratégiák jelentőségét, a nettó nulla energiafelhasználású épületállomány 2050-ig tartó létrehozása szempontjából éppúgy, mint a párizsi klímaegyezmény teljesítésének érdekében. A dokumentum sürgeti ezen nemzeti stratégiák kiemelt fontosságúként való kezelését, illetve hangsúlyozza, hogy azok javított verzióinak kidolgozását 2017 áprilisáig az érdekelt csoportokkal való megfelelő egyeztetéseknek kell megelőznie. Továbbá kiemeli, hogy ezen stratégiáknak kötelező jellegű forgatókönyveket kell követniük és közbenső ötéves időtávú határidőket és korszerűsítési terveket kell kitűzniük.

A WorldGBC Európai Régiós Hálózatának BUILD UPON projektje pontosan ezeket a témákat járja körül, illetve előkészíti a nagyszabású vezetői találkozót, amelyet szeptember 20-21-én Madridban rendeznek majd. Ennek során azt vizsgálják, hogy a nemzeti épület-felújítási stratégiák hogyan segíthetnek az országoknak a gyakorlatba is átültetni a párizsi klímaegyezményt.      

A dokumentum annak jelentőségét is hangsúlyozza, hogy mobilizálni lehessen a lakóépületek területére irányuló tőkebefektetést. A tagállamokat pedig arra buzdítja, hogy adózással kapcsolatos szabályozással és helyi programokkal növeljék Európa-szerte a meglévő épületállomány felújítására szánt, jelenleg meglehetősen alacsony tőkehényadot. A Környezeti Bizottság egyben felszólítja az Európai Bizottságot, hogy az energiaszegénység témája kapcsán hangsúlyozzák az energiahatékonyság elsődlegességét.  

A fentebb leírtak és a Parlament akciótervének ütemezése szintén kiemelt fontosságú, mivel az Európai Bizottság jelenleg olyan jogszabály-javaslatokat készít elő, amelyek várhatóan 2016 szeptembere-októbere folyamán kerülnek nyilvánosságra. Ezek célja az EU fő energiahatékonysági törvényeinek korszerűsítése és felülvizsgálata.
 

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra