Established Member of the

HuGBC

Az Európai Bizottság tervei az uniós építési szabályozás felülvizsgálatára

Hamarosan várható az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (2002/91/EK)átfogó felülvizsgálata.
1

Az idén júniusban Bulgáriában megtartott Kelet-európai Energiahatékonysági Fórumon Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke megemlítette, hogy rövidesen várható az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (2002/91/EK) átfogó felülvizsgálata. Ennek kapcsán Šefčovič azt is elmondta, hogy a Bizottság fontolgatja néhány, az energiahatékonyságra, illetve a megújuló energiaforrások építőipari hasznosítására vonatkozó előírás szigorítását, különösen a meglévő épületekre vonatkozóakat. Hasonló célkitűzéseik vannak az épületek okoseszközök és épületautomatika használatához való alkalmassá tételével kapcsolatban.

A szakember figyelmeztetett rá, hogy az energiahatékonyság elérésének egyik legfontosabb feltétele a finanszírozás és tőkebefektetés kérdése, és megjegyezte, hogy jelenleg az erre a területre irányuló tőkehányad túl alacsony az érvényben lévő célkitűzések teljesítéséhez. Ahhoz, hogy elérhető legyen a 2020-as energiahatékonysági cél, az uniós energiahatékonysági piacon a tőkebefektetésnek el kell érnie a 100 milliárd eurót - ugyanakkor jelenleg az erre a területre irányuló befektetés mértéke kevesebb, mint ennek a számnak a fele. Ennek orvoslására a Bizottság jelenleg dolgozik az "Okos finanszírozás okos épületekhez" elnevezésű kezdeményezésen, amely reményeik szerint erősíti a szinergiákat az energiahatékonyság területére irányuló pénzügyi eszközök terén. 
 
Az alelnök által elmondottakon túl számos piaci résztvevő igyekszik rávenni a Bizottságot arra, hogy olyan, nem energetikai jellegű pozitív hozadékot is figyelembe vegyen, mint amilyen a javuló produktivitás vagy a munkavállalók jobb egészsége. Az irányelv felülvizsgálata és az Okos finanszírozás okos épületekhez elnevezésű kezdeményezés várhatóan 2016 októberében lesz publikus, méghozzá a Bizottság energiahatékonysági csomagjának részeként.
 
 

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra