Established Member of the

HuGBC

Az Európai Bizottság tervei az uniós építési szabályozás felülvizsgálatára

2016. augusztus 01., WorldGBC News 1990 worldgbc world green building council

Hamarosan várható az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (2002/91/EK)átfogó felülvizsgálata.
1

Az idén júniusban Bulgáriában megtartott Kelet-európai Energiahatékonysági Fórumon Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke megemlítette, hogy rövidesen várható az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (2002/91/EK) átfogó felülvizsgálata. Ennek kapcsán Šefčovič azt is elmondta, hogy a Bizottság fontolgatja néhány, az energiahatékonyságra, illetve a megújuló energiaforrások építőipari hasznosítására vonatkozó előírás szigorítását, különösen a meglévő épületekre vonatkozóakat. Hasonló célkitűzéseik vannak az épületek okoseszközök és épületautomatika használatához való alkalmassá tételével kapcsolatban.

A szakember figyelmeztetett rá, hogy az energiahatékonyság elérésének egyik legfontosabb feltétele a finanszírozás és tőkebefektetés kérdése, és megjegyezte, hogy jelenleg az erre a területre irányuló tőkehányad túl alacsony az érvényben lévő célkitűzések teljesítéséhez. Ahhoz, hogy elérhető legyen a 2020-as energiahatékonysági cél, az uniós energiahatékonysági piacon a tőkebefektetésnek el kell érnie a 100 milliárd eurót - ugyanakkor jelenleg az erre a területre irányuló befektetés mértéke kevesebb, mint ennek a számnak a fele. Ennek orvoslására a Bizottság jelenleg dolgozik az "Okos finanszírozás okos épületekhez" elnevezésű kezdeményezésen, amely reményeik szerint erősíti a szinergiákat az energiahatékonyság területére irányuló pénzügyi eszközök terén. 
 
Az alelnök által elmondottakon túl számos piaci résztvevő igyekszik rávenni a Bizottságot arra, hogy olyan, nem energetikai jellegű pozitív hozadékot is figyelembe vegyen, mint amilyen a javuló produktivitás vagy a munkavállalók jobb egészsége. Az irányelv felülvizsgálata és az Okos finanszírozás okos épületekhez elnevezésű kezdeményezés várhatóan 2016 októberében lesz publikus, méghozzá a Bizottság energiahatékonysági csomagjának részeként.
 
 

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra