Established Member of the

HuGBC

Az Európai Unió elindította Városi Agendáját

A kezdeményezés célja, hogy az együttműködés új formáit alakítsa ki a városokkal kapcsolatos kihívások megoldására.
1

Idén május 30-án összesen 28, az urbanisztikával kapcsolatos területeken tevékenykedő európai miniszter, illetve további európai intézmények képviselői találkoztak, hogy jóváhagyják az Amszterdami Egyezményt, amely alapját adja az Európai Unió Városi Agendájának.  

A Városi Agenda legfontosabb célja az, hogy hozzájáruljon az Unió nemzeti politikáinak gyakorlatba való átültetéséhez, méghozzá a városoknak a folyamatba való bevonásával. Mindezt pedig 12 partneri együttműködés formájában kívánják megvalósítani, amely 12, a városokkal kapcsolatos kihívást ölel fel. Ezeknek az együttműködéseknek a résztvevői a folyamatban érdekelt közreműködők, a városoktól a tagállamokon át az uniós intézményekig, non-profit szervezetekig és az üzleti élet szereplőiig – az ő együttműködésük célja, hogy közös megoldásokat találjanak az Európai Unióban található városok jobbá tételére.  .

Az akciótervek legfőbb célkitűzése, hogy a meglévő uniós politikák gyakorlatba való átültetése jobb és hatékonyabb módon valósuljon meg. Kiemelt területek a környezeti kérdések, a közlekedés, a körkörös gazdaság, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, az energiaszállítás és a városi mobilitás.

Négy ilyen partnerségi pilótaprojekt már el is kezdődött, amelyek témái a migránsok és menekültek beilleszkedése (Amszterdam), a levegőminőség (Hollandia), a lakhatás kérdése (Szlovákia) vagy a városi szegénység kérdésköre (Belgium). A többi partnerségi együttműködést 2016 év vége és 2017 nyara között tervezik elindítani.   

A kezdeményezés honlapja itt érhető el.
 

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra