Established Member of the

HuGBC

Az idei Greenbuild Europe konferencia érdekességei

2018. augusztus 06., Hazai hír 1187 Greenbuild Europe konferencia WELL LEED

2018. április közepén Berlinben szervezte meg a környezettudatos világ a GreenBuild rendezvény-sorozat első európai ankétját. A HuGBC-t Radványi Gábor alelnök, a Futureal főépítésze képviselte.
4

A Greenbuild rendezvény korábban a United States Green Building Council (USGBC) szervezésében jött létre, ezért az európai esemény lebonyolításban a World Green Building Council (WGBC) képviselői mellett alapvetően az amerikai kollégák vettek részt. Ennek okán túlsúlyban voltak a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), amerikai környezettudatos minősítő rendszer új verziójával kapcsolatos előadások és workshopok.

Ugyanakkor, amint ez már a tavalyi bostoni Greenbuild rendezvényen tapasztalható volt, elvitathatatlan a International WELL Building Institute (IWBI) által pár éve útjára indított WELL minősítési rendszer térnyerése is.

Mindez már a megnyitó főelőadói névsorából is egyértelmű volt, hiszen Mahesh Ramanujam, a USGC elnökével együtt szerepelt Rick Fedrizzi a IWBI elnöke. Mindkettőjük előadása, néhány személyes szál beleszövésével, hihetetlen inspirációt nyújtott a teremben összegyűlt több száz környezettudatosságért küzdő kolléga számára, megalapozva a szakmai rendezvényt. Amint az a hasonló rendezvényeken megszokott, egy olyan előadó is felszólalt a megnyitón, aki kicsit szélesebbre nyitotta a résztvevők világnézetét, bemutatva a fejlett nyugati civilizáció ételpazarlását. Az Ukrajnából Dániába kivándorolt Selina Juul foglalta össze a Stop Wasting Food mozgalom történetét és sikereit. A konferencia jeles eseménye volt a Woman in Green program, melyen sajnálatos módon jelenlétem nem volt lehetséges…

A konferencián ezt követően párhuzamosan bonyolított előadások sora között kellett választanom. Az általam választott előadásokban az alábbi elemeket emelném ki érdekességként:

Az emberi viselkedést, az agyi működést, a vizuális észlelést és szennyezést bemutató előadás:

Több előadás foglalkozott a hazánkban is egyre inkább terjedő közel-nulla kibocsátás, energiaszükséglet kérdéskörével. A svéd kollégák kidolgoztak egy új rendszert, amellyel települések, városrészek környezettudatosságát is tudják modellezni, majd mérni.

Mivel Budapesten is komoly kérdés a parkolás, parkolóházak minősítésével foglalkozó rendszer bemutatását is lehetőségem volt meghallgatni. 

Talán az előadások közül leginkább kiemelkedő az volt, melyen megvalósult net-zero épületek mutatóit prezentálták, hiszen ilyenkor látszik az, hogy azon elvek, amelyeket egyesületünk is hirdet, miként implementálhatóak valós fejlesztések során.

A záró esemény részben egy díjátadó rendezvény volt, ahol a LEED és a WELL rendszerek elterjedését segítő cégeket jutalmaztak első körben. Ezt követően pedig átadták a Greenbuild Leadership Award-okat Anna Denellnek, a Vasakronan környezttudatossági igazgatójának, a finn Technopolis cégnek, valamint a Saint-Gobainnek – mely utóbbi vállalat Rigips üzletága a HuGBC tagja is.

Az utazás az NKA támogatásával valósult meg.

<< Vissza a főoldalra