Established Member of the

HuGBC

Az idei HuGBC képzés első modulja teltházas volt

Március 27-én tartotta az egyesület a 2017-es, Kihívások és megoldások címet viselő, 4 modulból álló képzés-sorozatát, melynek első eseménye az aktív- és passzívházakkal foglalkozott elsősorban.
1

Az idei HuGBC képzés megújult tematikával fogadja az érdeklődőket, összesen négy alkalommal. Az első eseményt "Kíhívások és megoldások aktívan, passzívan" címmel rendezték meg a Kinnarps House inspiráló környezetében a Kinnarps Hungary és az Aukönigstahl Kft. támogatásával.

A négy előadásból álló programon a felkért előadók olyan aktuális projekteket mutattak be, melyek éppen most jelentek meg egy vezető építészeti folyóirat hasábjain is.

Pólus Károly építész (HuGBC tag) a XIII. kerületi Meséskert Tagóvoda projektet mutatta be. A Média Építészeti Díja 2016-os eseményén a kiosztott hét díjból hármat az óvóda tervezői zsebeltek be. Pólus Károly a sikert több szempontnak is tulajdonította. A legfontosabb, hogy sikerült a beruházó önkormányzatot egy korábbi projekt, a szintén több díjat elnyert 100 lakásos paszívház kedvező használati tapasztalaitval meggyőzni, hogy egy óvodai intézmény is lehet kiválóan használható passzívház. Emellett a beruházást egy hagyományos épületnél csupán 20%-kal magasabb költségszinten kívánták megvalósítani.

A másik szempont volt, hogy a tervezéskor megfogalmazták, mit érdemes megcsinálni és mit nem. Így alakult ki a kompakt ház ötlete, amikor is a dupla annyi óvódai csoport elhelyezéséhez a ház tetején alakították ki a még szükséges udvarrészt. A ház nem jöhetett volna létre a megvalósult formában a kivitelező kiváló szakmunkája nélkül, akik maguk is büszkék a végeredményre. E projekt esetén sikerült a beruházó-tervező-kivitelező háromszögében is jó házat alkotni. És végül, de nem utolsó sorban fontos szempont volt, hogy a használók, vagyis az óvodások és a pedagógusok számára is érződik-e majd a passzívház többlet komfortja.

A passzívház óvoda után aktívházzá alakított hotellel és konferenciaközponttal ismerkedhettek meg a résztvevők. Tornóczky Mónika építész, a dán Green Solution House-ról tartott előadást a Nemzetközi Aktívház Szövetség szakmai támogatásával. Az épületkomplexum a természet, a vízfelhasználás, a természetes fény jelenléte, a levegőminőség, az energifelhasználás és az anyaghasználat minegyikét fókuszetrületnek kikiáltva igyekszik kiválóan teljesíteni, megspékelve a körkörös fenntarthatóság elvének figyelembe vételével. Hármas startégia érvényesült mintegy holisztikus fenntarthatósági szemléletként. Az épület DGNB minősítést kapott, aktívház iránymutatások mentén épült, valamint a beépített anyagok Crandle t- Crandle (Bölcsőtől a bölcsőig) minősítésűek.

A projektben a fentiek jegyében a zöld megoldások bemutatása, a folyamatos fejlődés támogatása és a tudásmegosztás megvalósítása volt a cél. Összesen 75 különböző zöld megoldást építettek be a házba, amelyek egyenként és összességében is példaértékűek. Most egyet emelnénk ki, az "okos" szobákat, melyekben intelligens, mobil applikációról vezérelhető klíma-irányítási rendszer működik. Mérik és szemléltetik a környezeti hatásokat, valamint a fogyasztásokat.  A felhasznált anyagok teintetében zöld megoldások a légtisztító hatású padlószőnyeg, az újrahasznosítható hidegburkolatok, az újrahasznosított műanyag kiegészítők, az alacsony energiafogyasztású mesterséges megvilágítás, illetve a belső terekben a felülvilágító és a fénycsarorna. Mónika az Alukönigstahl zöld épületek megvalósításához kínált megoldásait is ismertette előadásában. 

Az előadást követően a résztvevők, első kézből ismerkedhettek meg a Kinnarps Next Office™, tevékenység alapú munkavégzés tereivel. 

A bejárást követően ifj. Kistelegdi István DLA, a PTE egyetemi tanára (HuGBC Társult Tag) előadása következett, aki energiadizájner munkásságának egyik legújabb példáját, a paksi Forráspont Energiaházat mutatta be. A 300 m2-es épület újítása, hogy egy mozgó termikus burok vethető be az évszakok változásával járó hőmérsékletcsökkenés vagy emelkedés dimamikáját, követve. A hőszigetelt burok télen a vályogból épült házrész fölé húzódik, melyben az állandó funkciójú irodák, vizesblokkok kaptak helyet, így extra hőszigetelés érhető el. Nyáron a burok a vágolyépülettel egybeépült üvegház árnyékolására szolgál. Az átmeneti hónapokban pedig a ház alapterületét növelve a burok egy olyan, félig nyitott előcsarnokként funkcionál, mely kiváló helyszín fogadások, átmeneti jellegű események megrendezésére.

A ház hat koncepció közül került kiválasztásra, hiszen az energiadizájn lényege, hogy a ház energetikailag a legoptimálisabban teljesítsen. Ehhez egy energetikai szimulációt végző szoftvert hívtak segítségül, melyen mindegyik tervet átfuttatták.

A képzést a gyakorlatias példák után elméleti anyag zárta. Dr. Szalay Zsuzsa, a BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszékének adjunktusa (HuGBC Társult Tag) a közel nulla energia igényű épületek kihívásairól beszélt a KNE rendelet tükrében. A hatályos épületenergetikai szabályozás áttekintése után az adjunktus kitért a követelményrendszerre elemi, épület és épület+épületgépészet szinten. Beszélt a meglévő épületállomány felújítását, bővítését övező szablyozásról, a különböző követeleményszintekről új és meglévő épületek esetén is.

A követelményértékek esetén ismertette a hőátbocsátási tényezőket, a fajlagos hőveszteségtényezőket, valamint az összesített energetikai jellemzőt a rendeltetéstől való függvényében. A kíhívásokkal kapcsolatban kérdésként vetődött fel, hogy pontosan mit is jelent a rendeletben meghatározott  "közelben előállított energia", mennyi a megújuló energia részarány, és ahogyan is alakul az épületek besorolása, a tanúsítás módja.

A modulon való részvételért a MÉK 2 továbbképzési pontot adott az építészeknek (épületbejárással). A következő modul témája április 26-án a Kihívsok és megoldások a smart citytől a smart buildingig. Jelentkezni itt lehet.

A 4 modul nem egymásra épül, külön-külön is elvégezhető.  A HuGBC oklevelet állít ki azok számára, akik mind a 4 modul 16 előadásán részt vesznek. 

 

 

 

<< Vissza a főoldalra