Established Member of the

HuGBC

Az idei Solar Decathlon Europe házépítő versenyen Magyarországot a Pécsi Egyetem csapata képviseli

A pécsi csapat 2022-es verseny épületének a Lungs of the City nevet adták. Az épület az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is hangsúlyt fektet.
1

A Solar Decathlont (Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny) 2002-ben az USA Energiaügyi Minisztériuma indította útjára azzal a céllal, hogy a fiatalok kreativitására és innovatív képességeire építve az egyetemi kutatók együttműködjenek az ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiatakarékos házakat tervezzenek, amelyek a fenntarthatóság mintái lehetnek. A versenyen újonnan létrejövő “zöld”, fenntartható otthonok inspirációt adnak a jövőben felépülő otthonok számára.

A Pécsi Egyetemmel több tucat magyar vállalkozás dolgozott együtt a projekt tervezésénél és megvalósításában. Társult tagunk a MAKÉSZ(“Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetsége”) aktívan részt vett a projekt megvalósításában. A falakat, a tetőt, a födémet, a nyílászárókat, azaz a szerkezetet mind Makész védjegyes tagok készítették el.

A PTE MIK (HuGBC társult tag) udvarán mintegy 60%-os készültségig szerelték össze az innovatív megoldásokkal (pl. naptér, oxigéntermelő „homlokzat”, gyökérzónás víztisztítás, szürkevíz-hasznosítás, a belsőépítészeti megoldások közül pl. a térnyerő ágy stb.), passzív energiafelhasználással, a karbonsemlegességet minden tekintetben megközelítő házat, amelyet 14 kamionnal szállítanak Németországba. A házat a verseny helyszínén 14 nap alatt kell majd megépíteniük valós méretben, az előregyártás és előépítés során létrehozott elemekből.

A versenyépületet az előzsűri beválasztotta abba a nyolc épületbe, mely a Solar Decathlon versenyt követően még három évig aktív részese lesz a Wuppertal-i Fenntarhatósági Mintapark bemutató tereinek, a Solar Living Lab-nek.

A Lungs of the City épület az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is nagy hangsúlyt fektetett. A ház belső magja zöld környezetté formálható, és ezzel nemcsak gazdaságosan fenntartható, hanem egyben ökoszemléletű egészséges élettérként is szolgál. Fontos tudni, hogy az egyetemisták ezt a házat Pécsett egy üres foghíjtelekre tervezték, figyelembe véve a terület sajátosságait az épületen az északi és déli homlokzat kapott nagyobb hangsúlyt.

Az északi homlokzat a káros anyagokat megkötő zöldfelületet kapott, a déli homlokzaton pedig egy naptér helyezkedik el, ami egyaránt hasznosítja a nap- és a passzív energiát, ezáltal minimalizálja a ház energiaellátását, a gépészeti berendezések működését. A németországi helyszínen távhővezetékre csatlakozik a modern épület.

Az épület nulla CO2 kibocsátású, az építésénél és a jövőben történő elbontásakor sem terheli a környezetét, az üzemeltetésnél pedig víztisztítás, gyökérzónás öntözés, oxigéntermelő homlokzat, napelem, napkollektor, szürkevíz felhasználás tovább csökkenti a karbon lábnyomát a háznak.

A modern otthon környezetbarát és újrahasznosítható anyagokból épült, a falak és a födém szerkezeti alapanyaga fa, a szigetelés is természetes fa alapanyagú, a bútorok, a belső kárpitok is újrahasznosított alapanyagokból készülnek.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Forrás: http://evosz-makesz.hu

<< Vissza a főoldalra