Established Member of the

HuGBC

Az ország legnagyobb naperőműve épül Kapuvár mellett 10 milliárd forintból

2019. május 07., Sajtómegjelenés 163 napelem park Kapuvár naperőmű zöld energia

Mintegy 10 ezer háztartás, 30 ezer ember villamosenergia ellátását biztosítja 25 éven keresztül a várhatóan 10 milliárd forintos összköltségű, Kapuvár mellett épülő naperőmű. A próbaüzemet követően októbertől indulhat a termelés. Az ország eddigi legnagyobb, mintegy 25 megawatt csúcsteljesítményű naperőműve a volt Lengyár területén létesül majd.
1

A beruházó Közép-Európa legnagyobb, tőzsdén jegyzett, megújuló energiára szakosodott szereplője, az Enlight  Renewable Energy. A kivitelező fővállalkozó a Greencells, az alvállalkozói munkákat magyar cégek végzik. A legmodernebb technológiát felvonultató naperőműparkot magas minőségű napelempanelekkel, és német inverterekkel látják el. 

 

Pusztai Péter, a projektfejlesztő cég, a BNRG ügyvezető igazgatója beszédes számadatokat is megosztott: A fejlesztés egy 220 ezer négyzetméteres iparterületen valósul meg, s mintegy 76 ezer napelempanelt szerelnek fel. A készülő naperőmű 10 ezer háztartás, azaz 30 ezer ember villamosenergia-igényét fedezi 25 éven keresztül. Átvitt értelemben ez nemcsak Kapuváron, de a környező településeken élőket is zöldenergiával látja el negyedszázadon át. Nem beszélve arról, hogy a működésének köszönhetően éves szinten több tízezer tonnávalcsökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását.

Jöjjön még egy jelentős számadat. Magyarország jelenleg legnagyobb működő naperőműve 20,6 megawatt kapacitású, a kapuvári ezt közel 20 százalékkal meghaladó, 25 megawattos csúcsteljesítménnyel üzemel majd. S hogy miért a Kapuvár melletti területre esett a választás? A naperőmű-fejlesztésnél az elsődleges szempont, hogy hol képes a hálózat az ekkora mennyiségű betáplálandó elektromos áramot fizikailag befogadni. Kapuváron erre megvan a lehetőség. Másfelől nem kellett kivonni művelési ágból mezőgazdasági területet, egy már meglévő, megfelelő méretű iparterületre telepítik a napelemeket. E két szempont alapján döntöttek úgy, hogy Kapuváron valósítják meg ezt a gigantikus beruházást – sorolta az okokat Pusztai Péter, majd hozzátette, hogy a helyi önkormányzat is mindvégig partner volt a fejlesztésben. 

A teljes cikk itt olvasható

 

Forrás: http://kisalfold.hu

<< Vissza a főoldalra