Emerging Member of the

HuGBC

Az összeomlás felé és azon túl - könyv a fenntartható építészetről

2017. december 01., Sajtómegjelenés 296 Fenntartható építészet ertsey attila Medgyasszay Péter

Egy olyan könyv született, mely egyfelől alapismereteket foglal össze, építészek, építtetők és bárki számára, akit akár saját háza és tágabb környezete fenntarthatósága érdekel, másfelől néhány "best practice" példával illusztrálja is azokat. Ertsey Attila és Medgyasszay Péter Fenntartható építészet könyve a globális lépték felől indít és figyelme a legutolsó tégláig terjed.
1

Egy katasztrófa felé haladunk, gyorsuló tempóban és nem akarunk tudomást venni róla. Az összeomlás ma már elkerülhetetlennek látszik, nem a távoli jövőben, hanem egy bő évtized múlva, azaz 2030 körül tetőzik és előjelei már érzékelhetőek. 

De az építészet is úgy tesz, mint a Titanic utasai, akik látják már a jéghegyet, de a zenekar játszik tovább. A fenntarthatóság még mindig hiányzik az egyetemek főoktatásából, a választható tárgyak közt találjuk, a katasztrófa viszont nem lesz szabadon választott. E tekintetben az építészet nem kivétel, mert az összeomlás egyszerre lesz környezeti és szociális. Az okok mélyén elsősorban a sok évtizede halogatott paradigmaváltás húzódik, középponti elemével, az uralkodó közgazdaságtannal és az erre épülő profitelvű gazdasággal, mely egyaránt felemészti a természeti és az emberi erőforrásokat.

Egy olyan könyv született, mely - szemben az online építészeti magazinokban napi szinten megjelenő ökolátványterv-víziókkal, melyek többnyire a szakadékba rohanó paradigma zöldre festését űzik - egyfelől alapismereteket foglal össze, építészek, építtetők és bárki számára, akit akár saját háza és tágabb környezete fenntarthatósága érdekel, másfelől néhány "best practice" példával illusztrálja is azokat. Mindezt globális léptékből indítja és figyelme a legutolsó tégláig terjed, amennyire a műfaj és a terjedelem korlátai megengedik. A problémafelvetést követően felvázolja a kivezető út valamennyi lényeges elemét, de ezekből csak azt részletezi, ami a lakhatáshoz tartozik: a ház teljes életciklusától kezdve az önfenntartó kerten át a közlekedésig.

A cikk tovább folytatódik ide kattintva.

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra