Established Member of the

HuGBC

Az új kihívások új lehetőségeket jelentenek

2020. május 21., Hazai hír 292 HuGBC elnök Barta Zsombor

Barta Zsombornak újabb három évre szavazott bizalmat a HuGBC tagsága az elnöki poszton.
1

Május 21-től még egy elnöki ciklust tölthet be Barta Zsombor, aki a HuGBC 2009-es alapítása óta az első szakember, akit másodszorra is elnökké választott a tagság. Az eltelt 10 év alatt meghatározó hazai szakmai szervezetté nőtte ki magát az Egyesület, és ezt a pozíciót tovább erősítette az elmúlt évben nemzetközi szinten, amikor is a World Green Building Council nemzetközi hálózatban teljesjogú tagsági státusz szerzett.

„Nagy örömmel tölt el, hogy éppen ebben a szakaszban lehettem az Egyesület elnöke, de természetesen a WorldGBC teljes jogú tagsági státusz elérése közös érdem, és a HuGBC előző elnökeinek, titkárainak és titkársági munkatársainak, illetve az egész tagságnak jelentős érdeme van ebben” – nyilatkozta az újraválasztott elnök.

Szerinte az Egyesület eddigi folyamatos fejlődése olyan irány, amit mindenképpen továbbra is fenn kell tartani amellett, hogy a minket körülvevő világban újabb és újabb markáns kihívásokkal kell szembenézünk. Az új kihívásokra való gyors és megfelelő válasz, illetve a kihívásokban rejlő lehetőségek felismerése teszi az Egyesületet hosszú távon is eredményessé és életképessé.

Pályázati programjában a szakember kifejtette, hogy egyik célja, hogy a következő elnöki ciklusban a tagsággal és az elnökséggel szoros és aktív együttműködés jöjjön létre, amely során a tagok a felhalmozott hatalmas tudásukat ténylegesen kamatoztatni tudják, és ezt a tudást a megfelelő csatornák kiépítésével a tagságban és azon túl is megoszthatják és népszerűsíthetik.

A HuGBC közhasznú státuszának egyik markáns alappillére a tudásmegosztás. Ezt többek között a már működő és a jövőben megvalósuló új oktatási és továbbképzési programokkal lehet sikeresen végezni, de az országos szakmai döntéshozói mechanizmusba való aktív bekapcsolódás, a véleménynyilvánítás is ide tartozik.

Az Egyesület a teljes jogú WorldGBC tagsággal hozzáférést kap új nemzetközi projektekhez is, melyekben a szerzett tapasztalat és tudás hazai közönség felé való továbbadása is kiemelkedően fontos téma. A régióban a társ-egyesületekkel való szorosabb együttműködés további szorgalmazása, illetve kiépítése szintén az elnök céljai között szerepel, ezzel is erősítve az Egyesület szakmai szerepét és elismertségét. A nemzetközi kapcsolatok terén a hazai külképviseletekkel való szakmai együttműködés már eddig is sikeresnek bizonyult, ezt mindenképpen szeretné tovább folytatni és erősíteni. A környezettudatossággal és fenntarthatósággal foglakozó hazai szakmai szervezetekkel való aktív kommunikáció és együttműködés, esetleg összehangolt kampányok megvalósítása pedig tovább növelheti a HuGBC erejét és újabb megjelenési felületeket biztosíthat az üzenetei számára.

Az építőipari szektor globális és helyi hatása is számottevő, legyen szó a gazdaságról, a természeti vagy humán erőforrások kezeléséről és ennek megfelelően a szektorban munkálkodóknak is hatalmas felelőssége van. Zsombor szerint az Egyesületnek a jövőben is azon kell fókuszáltan dolgoznia, hogy a negatív hatásokat ellensúlyozni vagy mérsékelni lehessen innovatív megoldások alkalmazásával és széleskörű népszerűsítésével, illetve az épített környezetünk fenntarthatóságának növelésével.

„Minden elnöki ciklus egyik kiemelt alappillére a meglévő tagság igényeinek meghallása és az Egyesület fejlődésének ennek megfelelő irányítása. Ehhez biztosítani kell a megfelelő csatornákat, platformokat. A Tagságban a „networking” és tudásmegosztási felületek kialakítása és folyamatos biztosítása szintén kiemelt igény. Természetesen a pénzügyi stabilitás, az átlátható működés és a tagság folyamatos továbbfejlesztése, növelése is az Elnökség és a Titkárság kiemelt feladatai közé tartozik” – zárta mondanivalóját a régi-új elnök.

<< Vissza a főoldalra