Established Member of the

HuGBC

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők kora!

A zöldtetők és napkollektorok mellett egy lapostető is hozzájárulhat a környezetvédelemhez. Egy nemrég kifejlesztett bitumenes lemez például segít a levegő tisztításában.
1

A klímaváltozás hatásai, például a gyakoribb hőhullámok, vagy a hosszabb esőzések a mindennapokban is érezhetőek. Emellett a leginkább városainkra jellemző káros környezeti tényezők pl. a szennyezett levegő és a zöldterületek hiánya is jelen vannak.

Az autók kipufogógázaiként, illetve az ipari termelés során keletkező nitrogén-oxidok egyre nagyobb mennyiségben találhatók meg a légkörben. Ezek a részecskék nem csak a környezetre károsak, hanem az emberek által belélegzett levegőt is mérgezik. A problémák kezelésében, az új technológiáknak köszönhetően, az épületeknek is nagy szerepük van. A már hazánkban is kapható innovatív megoldás, a lapostetőkön alkalmazható bitumenes lemez úgy járul hozzá a fenntarthatósághoz, hogy ezeket a káros anyagokat a napsugarak segítségével átalakítja a környezetet nem terhelő sókká, amelyeket a következő eső mos le a tetőről.

A lemezek 100%-ban újrahasznosítottak: a tetőfelújítások során begyűjtött és speciális eljárással feldolgozott bitumenből készülnek, jelentősen csökkentve ezáltal a gyártási folyamat CO2 terhelését. Emellett, a bevonat világos színének köszönhetően jelentős mértékben visszaveri az UV-sugarakat. Használatával a tetők felületi hőmérséklete és a környezeti hőterhelés is alacsonyabb marad, így csökkenthetők a nyári hűtési költségek.

Az egyszerűen használható, gyorsan hegeszthető lemez alkalmazható új tetőkhöz és tetőfelújítások esetén is, de kiváló választás nemcsak lakóterületek, hanem ipari épületek tulajdonosai számára is, ugyanis biztonságos megoldást nyújt nagy igénybevételű, rezgéseknek kitett tetőszerkezetek szigetelése esetén is. De lássunk néhány nemzetközi példát.
A kopppenhágai repülőtér vállalatának társadalmi felelősségvállalási (CSR) stratégiájának fókuszában áll a reptér környezetének tisztán tartása. Az épületegyüttes B3-as csarnokának tetejét 320 m² területen fedték le a szmogevő lemezekkel.


A torontoi, Maple Leaf Gardens épületét Kanada egyik jelentős építészirodája, a Ross and Macdonald tervezte. Az 1931-ben megnyitott épület eredetileg a Toronto Maple Leafs hokicsapat főhadiszállása volt, ma már egyetem, illetve szupermarket működik benne. A korábban egyrétegű PVC lemezzel fedett, felújításért kiáltó 10 000 m² terület kapott 2011-ben új, kétrétegű vízszigetelést SBS modifikált lemezzel és a speciális bitumenes zárólemezzel.
 

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: http://www.joteto.blog.hu

<< Vissza a főoldalra