Established Member of the

HuGBC

Bemutatták az Action 2020 programot

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) november 25-én mutatta be a programot, amelynek kialakításában a HuGBC is részt vett.
7

"Tudja-e a vállalati szféra pozitív irányba befolyásolni a negatív társadalmi és környezeti folyamatokat? Mi azt mondjuk, igen!" jelentette ki Salgó István a vállalatvezetőket tömörítő, Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szervezet elnöke kedden Budapesten, az Action 2020 program ünnepélyes bemutatóján.

Ezzel a gondolattal kezdődött a hazai vállalatvezetők számára tartott üzleti ebéd, amelynek fő témája a maga nemében egyedülálló Action 2020 program bemutatása volt, amely hazánk GDP-jének jelentős részét adó vállalatok első számú vezetőivel együtt több, mint 100 hazai tudós, kutató, civil és vállalati szakértő bevonásával készült.

"Közel 20 %-os munkanélküliség a fiatalok körében, 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente, hazánkban már most érezhető a 2050-re prognosztizált 2°C-os felmelegedés, folyóvizeinknek mindössze 9 %-a van jó állapotban, csupán 10% a fenntartható fogyasztók aránya. Ezek olyan tények, melyek a hosszú távon és felelősen gondolkodó vállalatokat cselekvésre kell, hogy ösztönözzék. " - nyilatkozta Salgó István, a BCSDH elnöke.

A kormány részéről - Nikoletti Antal, nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár - méltatta a programot kiemelve, hogy az abban foglalt területek és célok nagy mértékben lefedik a kormányzati célkitűzéseket. Továbbá méltatta a BCSDH munkáját, hisz a  GDP több, mint 25%-át adó tagvállalatainak szoros együttműködése a hazai tudományos élettel a fenntarthatóság érdekében, egyedülálló.

A program különlegességét valóban az adja, hogy hazánk több mint  60 tudományos és civil szakértőjének részvételével  kerültek azonosításra a legjelentősebb kihívások és a célkitűzések, majd  ezt követően a program sikeressége szempontjából kulcsszerepet játszó vállalatvezetőkkel vitatták meg a szakértői javaslatokat.

Ennek  a folyamatnak a nyomán születettek meg a bemutatott  Action 2020 Magyarország program célkitűzései. Az első szakaszban az érintettek bevonásával kerültek azonosításra az elkövetkezendő bő fél évtized azon legsürgetőbb hazai környezeti és társadalmi kihívásai, amelyek esetében az üzleti szféra válaszainak potenciálisan komoly stabilizáló hatása lehet.

Mindezek alapján tud majd a BCSDH  a közeljövőben arra fókuszálni, hogy mit is tehetnek a vállalatok e kihívások mentén, s kidolgozásra, azonosításra kerülhetnek a célokat szolgáló konkrét üzleti megoldások.

A hazai fókuszterületek kiválasztásánál, valamint a célmeghatározásnál többek között az alábbi szempontok lettek figyelembe véve:

  •      kapcsolódik a meglévő hazai nemzetgazdasági célokhoz és/vagy
  •      tudományos konszenzus alapján azonosított probléma vagy célkitűzés, és
  •      jelentős az üzleti szektor jelenlegi és potenciális szerepe, fontos az üzleti megoldásoknak a megismerése, terjesztése és fejlesztése az adott területen.

Az 5 kiválasztott fő terület: az Élelmezés, a Fenntartható életmód, a Foglalkoztatás, a Klímaváltozás és a Víz.
Egy évvel ezelőtt a BCSDH nem reprezentatív felmérésében a vállalatvezetők 60%-a a legnagyobb üzleti kockázatot ezen területek közül a Klímaváltozásban látta. Üzleti lehetőségként a legtöbben a Fenntartható életmódot jelölték meg.

A program megvalósítása még csak ezután jön az üzleti megoldások azonosítása és terjesztése révén.

Az eseményen megrendezett panelbeszélgetésen olyan felsővezetők vettek részt, akik aktív tagjai voltak a munkacsoportoknak. Mindannyian egyetértettek abban, hogy az Action 2020 folyamatában való részvétel mind magánszemélyként, mind pedig vállalatuk számára érdekes tapasztalás volt. Kiemelték, hogy első számú vezetőként való részvételük vállalatuk elkötelezettségét mutatja a fenntarthatóság irányába úgy a külső környezet, mint a vállalat dolgozói felé. Mint szülők, a társadalmi és a környezeti problémákra érzékeny egyének és mint vállalatvezetők is sokat tanultak a program alatt. Néha meglepő, néha sokkoló számokkal szembesültek, de mindannyian megerősödtek abban a hitükben, hogy fenntartható fejlődés mellett elköteleződni nem csak elkerülhetetlen lépés, hanem üzleti lehetőség is.

Az Action 2020 program szakmai egyeztetésében a HuGBC részéről Tornóczky Mónika, titkár és Baross Pál, elnök vett részt, aki aláírásával a rendezvényen ünnepélyes keretek közt csatlakozott a BCSDH vezetői ajánlásához is, amelynek címe: A vállalati fenntarthatóság komplex értelmezése.  

További részletek az Action 2020 programról itt.

Forrás: http://action2020.hu/action2020/

<< Vissza a főoldalra