Established Member of the

HuGBC

Beszámoló a Global Real Estate Sustainability Benchmark fenntartható ingatlanvagyon konferenciájáról

Orosz Máté (HuGBC tag) vett részt a GRESB és Siemens által szervezett Fenntartható ingatlanvagyon konferencián, mely három helyszínen került megrendezésre: Londonban, Washington DC-ben és Sydneyben. Az ő összefoglalóját olvashatják az alábbi cikkben.
1

2018-ban a GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) a Siemens-szel együttműködve fenntarthatósági témakörben szervezett konferencia sorozatot, melynek témája a reziliencia volt. A konferenciát három helyen tartották meg: Londonban, Washington DC-ben és Sydneyben. 

Az 1. szekcióban Caroline Field az MMI Engineering-től az alapkérdésekre kereste a választ: „Mi a reziliencia, és miért fontos ez az ingatlan és az infrastruktúra szektorban?” A reziliencia (rugalmasság, ellenálló képesség) ISO szerinti definíciója: A változó környezetben való részvétel és alkalmazkodás képessége”. Az előadó hangsúlyozta, hogy ez az alkalmazkodóképesség számos területen fontos: a technológiában, az épület hasznosítása során, a terhek meghatározásosakor éppúgy, mint a feldolgozóiparban, a közlekedésben vagy munkarend kialakításában.

A rezilienciával való foglalkozást elsősorban az egyre jelentősebb és gyakoribb éghajlatváltozással összefüggő káresemények indokolják; különösen a hidrológiai és meteorológiai katasztrófák, az árvizek és viharok veszélyeztetik az épített környezetet. Az előadó kitért az urbanizáció és a növekvő népesség következményeire, továbbá felhívta a figyelmet a technológiai fejlődés – úgymint a mesterséges intelligencia, az automatizálás vagy a 3D nyomtatás – hatásaira is.

A 2. szekcióban a résztvevők azt vizsgálták, hogy a rezilienciát hogyan lehet a lehetőségek és kockázat nyelvére lefordítani a befektetők és a piaci szereplők számára. Peter van den Tol az MN hollandiai székhelyű nyugdíj- és befektetéskezelő munkatársa négy fő témát emelt ki: a megfizethetőséget, az energiaátmenetet, az éghajlati kockázatelemzést és a körkörös gazdaságot. Az előadó hangsúlyozta, hogy a megfizethetőség tekintetében kulcsfontosságú az ingatlanvagyon energiahatékonyságának növelése. Azt is elmondta, hogy az MN elkötelezett az energiaátmenet és a CO2-kibocsátás csökkentése mellett, és hosszú távú terve a teljes kezelt ingatlanvagyon zöld minősítése. Ami a körkörös gazdaságot illeti, a tartós szerkezetek és az adaptív rendszerek elkerülhetetlenek. A szétszerelhető homlokzatot, mint az újrahasznosítási lehetőségek egy gyakorlati példáját említette. Peter van den Tol megállapította azt is, hogy a környezeti, társadalmi és irányítási tényezők elemzése a befektetési döntésekben, azaz az ún. ESG integráció jelentősen csökkentheti a kockázatot.
A szekció végén Ashley Hegland bemutatta a Swire Properties kínai, hongkongi és miami fenntartható projektjeit. Továbbá rámutatott arra, hogy a cégük öt fő területre összpontosít: emberek, partnerek, környezeti és gazdasági teljesítmény, valamint a helyszín. Ashley Hegland azt is kijelentette, hogy ambiciózus céljuk a fenntartható ingatlanfejlesztési iparág vezetőjévé válni 2030-ra.

A 3. szekcióban esettanulmányokat mutattak be az ingatlan- és infrastrukturális szektorból, amelyeknél a reziliencia jelentős szerepet kapott a fejlesztés során.

A 4. szekciót Chris Pyke, PhD, a USGBC kutatási munkatársa vezette, és az éghajlati rugalmasság témakörében végzett kutatásokról szólt. Jorge Chapa a Green Building Council of Australia-tól bemutatta, hogy a Green Star minősítési rendszer hogyan veszi figyelembe a rezilienciát. Bevezetett egy éghajlat- és közösség reziliencia értékelési módszert is. Az éghajlatváltozási reziliencia (ellenálló képesség) pontszám megmutatja a projekt kitettségét az időjárási körülményekre, mind a tervezést, mind az üzemeltetést tekintve, valamint kifejezi az éghajlati események potenciális hatását az ingatlanvagyonra és annak működésére. A közösségi reziliencia pontoknak három értékelési tényezője van: a közösségi kapcsolat, a közösség társadalmi kohéziója és a közösség gazdasági életképessége. Chris Broadbent, a CEEQUAL és a BREEAM Infrastructure igazgatója rövid áttekintést adott a CEEQUAL-ról (Civil Engineering Environmental Quality Assessment and Award Scheme), ami egy bizonyítékokon alapuló fenntarthatósági értékelési, minősítési és támogatási rendszer az építőmérnöki, infrastrukturális, tájépítési és közterületi fejlesztések területén. A rendszer a BREEAM mellett működik. James Lockhart Smith a Verisk Maplecroft-tól arra a kérdésre kereste a választ, hogy az ingatlanbefektetők hogyan kezelik az ESG és a reziliencia kockázatokat. Előadásában a alkalmazkodási képességet és a kockázatot a város szintjén vizsgálta meg. Végül Richard Look az MMI Engineering-től nagy infrastrukturális beruházások reziliencia értékeléséről tartott előadást.

Az előadások teljes terjedelmükben itt és itt elérhetők el.


Háttérinformáció:

GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark): értékeli az ingatlan- és infrastruktúra portfóliók, ingatlanvagyonok fenntarthatósági teljesítményét világszerte. Környezeti, szociális és irányítási (ESG) adatokat, eredménymutatókat, benchmark-jelentéseket és portfolióelemzési eszközöket kínál. (További részletek itt érhetőek el

<< Vissza a főoldalra