Established Member of the

HuGBC

Brexit a zöldépítésben: megjósolhatók-e a hosszú távú hatások?

2016. augusztus 09., Nemzetközi hír 2247 brexit fenntartható építés

A Brexit híre minden szempontból megrengette Európát, de mit hoz majd a zöldépítés terén?
1

Mivel még javában folynak a tárgyalások, egyelőre megjósolhatatlan, hogy milyen következményei lesznek a népszavazás eredményének, és így van ez az uniós környezeti és energiapolitika szempontjából is. Azonban az EU második legnagyobb gazdaságának kiválása, amely egyben az uniós szén-dioxid-kibocsátás csökkentésre irányuló törekvések egyik motorja is volt, biztosan nem nevezhető kedvező fordulatnak. 

A népszavazás sokkoló eredményének napvilágra kerülését követően Erik Solheim, az ENSZ Környezeti Programjának új ügyvezetője felszólította Nagy-Britanniát, hogy a Brexit után is maradjon szerves része az EU környezeti politikájának. A The Guardiannak adott interjújában Solheim felidézi, hogy Norvégia miként működött szorosan együtt az Unióval, dacára annak a ténynek, hogy nem része a szövetségnek. "Akkor is lehetséges a szoros együttműködés az Unióval, amikor egy ország nem tagja annak" - fejtette ki.

Egyelőre az sem világos, hogy milyen hatással lesz a Brexit az EU2020 és 2030 klímavédelmi és energetikai célkitűzéseire. Az Európai Bizottság július végén adott javaslatokat arra, hogy a 28 tagország milyen vállalásokat tegyen a kibocsátás-csökkentés terén ahhoz, hogy a közösség együttesen elérje a kitűzött célokat. Bár a Brexit tényleges megtörténtéig Nagy-Britannia részt vesz az ezzel kapcsolatos egyeztetéseken, és a kötelezettségek  is vonatkoznak rá, azonban még nem világos, hogy azután a bent maradó tagállamoknak szükséges-e szigorítani vállalásaikon a közös előirányzott cél eléréséhez. 
 
Összefoglalva tehát: a Brexit hatásai egyelőre még megjósolhatatlanok, és csak az elkövetkező hónapokban, a tárgyalások előrehaladtával kapunk majd tisztább képet arról, mire is lehet hosszú távon ezen a téren számítani.

 

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra