Established Member of the

HuGBC

BU2 mintavárosok 3. rész: Leeds

Nyolc mintaváros vesz részt Európa-szerte a BUILD UPON2 projektben, mely a világ legnagyobb épületfelújítási együttműködése. Padova és Budaörs után az angliai Leeds városa mutatja meg, hogyan alkalmazza a projekt keretében kidolgozott épületfelújítási keretrendszert.
1

Leeds önkormányzata éppen most kezdte el használni a BUILD UPON2 keretrendszert a város Holbeck nevű kerületében. A terület részt vett 2018-ban egy regenerációs programban, amikor az önkormányzat sok, a 19. században épült, csupán egy oldalra nyíló lakásokból álló sorházfelújítást végzett. 2022 márciusáig további 120 ingatlant kell felújítani külső falszigeteléssel, amelyet az Egyesült Királyság Lakásügyi Minisztériuma finanszíroz. 

"Tökéletes lehetőségünk nyílik annak kipróbálására, miként gyűjtjük az adatokat a Keretrendszerhez" - mondja George Munson, a Leeds-i Önkormányzat energia- és éghajlat-változási menedzsere.

A következő projekt, amelyben Leeds kipróbálja a Keretrendszert, szintén a fent említett sorháztípusra vonatkozik, de szélesebb körben: 750 otthon felújításával az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) által finanszírozott projekt keretében, mely 2021 szeptemberétől körülbelül másfél évig tart majd. Az önkormányzat és a brit zöldépítési szervezet (UKGBC) profitálhat most a város és két egyetemének munkakapcsolatából. Különösen a Beckett Egyetem segített mind a Holbeck, mind a régi sorházakra vonatkozó adatgyűjtési stratégia kidolgozásában.

A projektcél mellett George Munson szerint a BUILD UPON2 keretrendszer mutatóival összegyűjtött adatok hozzájárulhatnak ahhoz a munkához, amelyet Leeds a Parity Projects-szel végez az Üzleti, Energetikai és Ipari Stratégiai Minisztérium (BEIS) finanszírozásában. A projekt kifejlesztett egy olyan eszközt, amely lehetővé teszi az épületek energiateljesítményére vonatkozó (EPC) adatok bevitelét egy városra vagy területre, amelyet aztán különböző kibocsátás-csökkentési célok elérése érdekében dolgoznak fel. Leeds ezt az eszközt használja alacsony karbonkibocsátású lakásügyi stratégiájának kidolgozásához, amely kulcsfontosságú eleme annak a célkitűzésnek, hogy 2030-ig karbonsemleges várossá váljon.

„Úgy gondolom, hogy a Keretrendszer legfőbb előnye, hogy olyan adatállományok lesznek, amelyek összehasonlíthatók majd az Egyesült Királyságban és Európában megvalósított más projektekkel. Így megkapjuk a külső elemzést arról, hogy mi működik az információgyűjtés szempontjából ”- összegezte George Munson.

Hogyan készül Leeds a BUILD UPON2 keretrendszer alkalmazására?

  • Az önkormányzati épületek felújítása felgyorsul
  • Egészségügyi és jólléti adatok kerülnek gyűjtésre
  • A régi sorházak és Leeds történelmi szociális bérházai felújításra kerülnek
  • Kidolgozzák a Keretrendszer bekapcsolását Leeds alacsony karbonkibocsátású lakhatási stratégiájába

 

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra