Established Member of the

HuGBC

Budaörs szerint hasznos és ambiciózus a BUILD UPON2 épületfelújítási keretrendszer

2020. szeptember elején kétnapos workshop keretében Budaörs önkormányzatának munkatársaival véleményeztük azt az épületfelújítási keretrendszert, melyet BUILD UPON2 H2020 projekt keretében dolgozott ki a konzorcium.
3

A workshop résztvevői hasznosnak és rendkívül ambiciózusnak találták a keretrendszert. Mivel Budaörs számos éghajlati akcióban részt vesz, és szeretné megerősíteni az éghajlatváltozás mérséklésével és az ahhoz való alkalmazkodással kapcsolatos előrelépéseket, várják a jövőbeni keretrendszer használatát. A tanácskozást és műhelymegbeszélést arra is használták, hogy az önkormányzati alkalmazottak bevonása a folyamatban lévő kezdeményezésekben hatékonyabbá váljon.

Budaörs első körben azokhoz a projektekhez kapcsolódóan szeretné megkezdeni a Keretrendszer végrehajtását, amelyekre közvetlen hatása van, nevezetesen a város saját épületállományára és az energiahatékonysági támogatási rendszereire.

A workshop felhívta a figyelmet az előrehaladás méréséhez szükséges követési, monitoring rendszer fejlesztésére a meglévő adatrögzítő rendszerre építve, valamint a városi energetikai szakértő és a témakörrel foglalkozó munkatársak releváns ismereteinek és szakértelmének megerősítésére.

Míg az önkormányzati épületfelújítások műszaki, társadalmi és gazdasági adatainak követése a napi működésbe könnyen beilleszthetők, a jelenlegi gyakorlatban a magántulajdonú lakó- és kereskedelmi ingatlanállomány épületfelújítási eredményei nem kerülnek sem városi, sem országos szinten rögzítésre. Várhatóan a nemzeti Hosszú Távú Felújítási Stratégia egy adatrendszer felállítását is fogja javasolni, annak kialakításáig helyi szinten megvalósítható innovatív megoldásokat is javasolt a megbeszélés. A lakóépületek felújításával kapcsolatos adatok részben összegyűjthetők a támogatási rendszeren keresztül (alapvető műszaki és energiafogyasztási információk kérése a támogatás feltételeként), ami egy egyre bővülő adatrendszerben a későbbiekben lehetővé teszi az interpolációt az összes lakóépületre. A legkritikusabb a kereskedelmi épületekre vonatkozó adatok hiánya, ahol Budaörsnek nincs közvetlen irányítása vagy finanszírozása. Nagyon fontos lenne a nemzeti szintű adatgyűjtés, amely számos forrásból (statisztika, nemzeti pályázati és banki finanszírozási rendszerek stb.) kerülhetne felépítésre.

<< Vissza a főoldalra