Established Member of the

HuGBC

City Changers találkozó Európa legnagyobb fenntarthatósági konferenciáján Oslo-ban

2019. július 02., Saját hír 213 Oslo Urban Future Global Conference city changers Reinventing cities Veidekke

Az Urban Future Global Conference 2019-ben Osloban került megrendezésre, május 22-24-én, a norvég főváros Európa Zöld Fővárosa programsorozatának egyik szakmai fő rendezvényeként. A HuGBC-t Beleznay Éva, vezető fenntarthatósági tanácsadó képviselte.
3

Az Urban Future Global Conference (UFGC) eseményt 2014-ben alapították, és mára sokszorosára nőtt. 300 előadójával és 2500 résztvevőjével Európa legnagyobb eseménye a fenntartható városok témakörében. Ezévben a konferencia több mint 100 partnerrel állt össze, köztük a Polgármesterek Szövetsége, a C40, a World Green Building Council (amelynek tagja a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete, HuGBC is 2010 óta - és éppen idén érte el a teljes jogú tagsági státuszt), az EUROCITIES, az Airbus, a Daimler, az EY vagy a Seco.

Az UFGC háttere, hogy a városok adják a karbon kibocsátás 75%-át, így kulcsfontosságúak a világ és Európa fenntartható jövőjéhez. A nemzetközi és nemzeti célok elérésében helyi lépések szükségesek. A rendezvény fel kívánja hívni a figyelmet a jó gyakorlatokra és felgyorsítani a folyamatot, hogy az eseti innovatív megoldások széles körben elterjedjenek. Az UFGC a célközönségét „CityChangers”-nek hívja. A városok és települések politikai és szakmai vezetői mellett vállalatok és vállalkozások képviselői, kutatók, ingatlanfejlesztők, építészek és várostervezők, szakmai és társadalmi szervezetek, start-up cégek mutatták be innovatív és inspiráló jó gyakorlataikat.

A konferencia szerdán és csütörtökön 5 helyszínen, 4-4 időblokkban, 86 párhuzamos előadással és workshoppal került lebonyolításra. A pénteki napon 40 helyszíni bejárás során mutatták be az oslo-i jó példákat. A résztvevők maguk válogathatták össze az érdeklődési körüknek megfelelő előadásokat – az időblokkok közötti fél órás szünetek biztosították a helyszínek közötti váltás lehetőségét. A helyszínek maguk is példamutatók voltak – az ötből négy felhagyott épület kulturális és konferencia célú programokra került felújításra/berendezésre.

Konferencia fókusz területei

Tematikus területek évről évre kissé változnak, figyelembe véve a városok jövőjével kapcsolatos legfontosabb diskurzusokat. 2019-ben a konferencia 10 témakörben járta körül a fenntarthatóság kérdéseit előadásokkal, workshop-okkal.

Kulcs üzenetek:

  • Városok és városfejlesztés - Paradigmaváltás, mely a városok épített környezetét és műszaki infrastruktúráját az emberek és élhetőség szolgálatába állítja

  • Finanszírozás - A folyamatok fenntarthatóságához szükséges új finanszírozási modellek kialakítása. Csak a profitábilis sémák lesznek széles körben használhatók.

  • Kollaboráció/együttműködés - A klímaváltozás elleni küzdelem közös ügy. A jó gyakorlatok mindegyike a köz- és magánszereplők együttműködésével tudott megvalósulni. A megbízó-megbízotti kapcsolatnál hatékonyabb a partnerség. Minden esetben a kiszámíthatóság kulcskérdés minden résztvevő fél biztonsága érdekében.

  • Kísérletek/mintaprojektek - A stratégiák mellett működő példák kellenek. A megvalósult mintaprojektek példát tudnak mutatni a többiek számára, segíteni tudnak, hogy a javasolt megoldások nemcsak elméletben léteznek, és hogy a környezeti hatáson túl helyi gazdasági-társadalmi előnyökkel járnak.

  • Upscaling - Míg számos jó gyakorlat van minden fenntarthatósági témában, azok széles körben való alkalmazása nem működik – ebben felgyorsulást kell elérni.
     

A konferenciára való kiutazást a Nemzeti Kultúrális Alap támogatta.

<< Vissza a főoldalra