Established Member of the

HuGBC

Családi házak fenntartható kihívásai volt a téma a HuGBC képzés-sorozatának harmadik modulján

Szeptember 19-én ismét teltházzal futott a HuGBC Környzettudatos Építés A-tól Z-ig képzés sorozatának harmadik, idei utolsó előtti modulja, melyen négy, a családi házak léptékében egyedi megoldásokat mutattak az előadók a résztvevőknek, válaszolva a környezettudatos tervezés elvárásaira.
1

Az első két modul („Kihívások és megoldások aktívan, passzívan” és „Kihívások és megoldások a smart citytől a smart buildingig”) után családi ház léptékű projektekről hallhattak a megjelent tervező építészek, szakemberek az újépítésű koncepcióháztól a tetőtér-beépítésen át az ökológiailag jól teljesítő üdülőközpontig.

Ertsey Attila DLA, építész (KÖR Építész Stúdió Kft.) a HuGBC alapító tagja „Alkalmazkodóképes (reziliens) lakóházak, természetes építőanyagok” című előadásának bevezetőjében felhívta a figyelmet az erőforrások véglegességére, a globális erőforrás háborúra a víz, az energia, a termőföld és az emberi képességek tekintetében, melyek az épített környezetre is jelentős hatást gyakorolnak. A szakember szerint a fejlődés kettéválik: egyrészt a „Low tech – reziliencia” vonalra, másrészt a „High Tech - Smart City- Smart Grid – Grid edge – Okosház” vonalra.

Előbbit képviseli az „Energiakulcs” aktívház, mely magyar szabadalom: energetikai önellátással, hőszivattyús fűtéssel, hűtéssel és melegvízzel, PV árammal, és amelyet már 2013-ban bemutattak. Az aktívház mellet reziliens, vagyis alkalmazkodó autonómház is kifejlesztésre került, ahol a ház az alapműködését áram nélkül is ellátja. Központi fűtés nélkül vagy gravitációs fűtéssel, fatüzeléssel, gravitációs napkollektorral, passzív szellőzéssel, ahol az ivóvizet és a használati vizet esővízből nyerik, száraztoalett és növényi tisztító van.

Vidóczi Árpád építész (Wienerberger Zrt., Tondach Magyarország Zrt.) az e4 ház projektet mutatta be a tervezéstől a kivitelezésen át az üzemeltetés során számított és mért eredményekig. Az e4 ház a Wienerberger Zrt saját projektje volt, mely 2015 végén készült el egy család számára. A cél az volt, hogy a jelenleg a piacon elérhető jó minőségű építőanyagokból energiatudatos, kényelmes, élhető és elérhető otthont alakítsanak ki. A projekt során nyert tapasztalatok szerint egy családi ház energiatakarékos mivolta egyaránt függ a telekválasztás, a tájolás, az épület formája, a benapozás és árnyékolás megfontolt tervezése, az építőanyagok tudatos és összehangolt kiválasztása, a fűtési rendszer és gépészet optimalizálása, valamint a megújuló energiaforrások használata összességétől.

Páricsy Zoltán építész, környezettudatos építési szakmérnök (BME Épületszerkezettani Tanszék) „Rész-egész - kicsit pontosabban: Alacsony energiaszintű épületek részletképzése” című előadásában egy 1930-as években épült, már korábban felújított családi ház tetőterének beépítésén keresztül mutatta meg azokat az épületszerkezettani kihívásokat, melyekkel találkozva és azokat áthidalva olyan részletek születtek, melyek az egész házat értékesebbé, a környezettudatosabbá, tartósabbá tették. A tervezés gondos és alapos felmérés után kezdődött, mely után a kivitelezést végig felügyelve, a házban lakó család megelégedésére szerethető és az alsó szinttel harmonizáló új tetőtéri otthon született.

Az utolsó előadó, a holland Lennard de Klerk, az Irota EcoLodge tulajdonosa a csereháti, 50 lelket számláló zsákfalu környezettudatos üdülőházainak tervezését, a felhasznált megoldásokat ismertette a hallgatósággal, méghozzá magyar nyelven. A három üdülőház, amely egyébként Magyarország első klímasemleges szálláshelye, újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokból épült. Ezért pl. faszerkezetesek a házak. A falakba cellulózt fújtak be, amit újságpapírból gyártottak. Kívül 10 cm-es farosttáblák növelik a hőszigetelő-képességet. A vastag és páraáteresztő falak, plusz a három rétegű ablaküvegek télen-nyáron tartják a kellemes belső hőmérsékletet. A kertben „bio” úszómedence található, melyet kavicsba ültetett nád szegélyez, a gyökerek tisztítják a vizet. Vegyszert nem használnak.A toalettek öblítése, valamint a központi mosókonyhában az ágyneműk mosása esővízzel történik. A lágy víznek köszönhetően sokkal kevesebb mosószerre van szükség. Mindhárom háznak saját, baktériumos víztisztító berendezése van. A használati melegvizet napkollektorok, az áramellátást pedig napelemek biztosítják. A fenti megoldásoknak köszönhetően az üzemeltetési költségük nagyon alacsony: nincs villamos-energia költség (sőt a többlet áramot visszatáplálják), a vízhasználat egy átlagos háztartásénak a fele, valamint a tűzifa fogyasztás is minimális.

A képzés megvalósítását a Wienerberger Zrt és a Tondach Zrt. támogatta.

A negyedik, egyben utolsó modul november 9-én lesz, mely a "Kihívások és megoldások a zöld minősítések tükrében" témakörre épül.

<< Vissza a főoldalra