Established Member of the

HuGBC

Cselekvési terv fenntartható épületek kollektív megvalósításához

A Buildings Performance Institute Europe olyan ajánlásokat dolgozott ki, amelyek támogatják a gazdasági fellendülést a koronavírus-járvány utáni időszakban, segítik az klímasemlegesség elérését az európai épületállományban 2050-ig. A „Felújítási Hullám” ennek egyik kulcseszköze.
1

Az építőipar átalakítása - széttagoltsága miatt - rendkívül összetett feladat. A Buildings Performance Institute Europe (BPIE) szerint a főbb kihívást a következők jelentik: változatos értékláncok, különböző tulajdonviszonyok, helyi szabályozások és a különböző érintettek bevonása az életciklus egyes szakaszaiba, akik ritkán kerülnek egymással közvetlen kapcsolatba.

A „Felújítási Hullám” összehangolt gondolkodást és az értéklánc minden szereplőjének hozzájárulását igényli. A szereplők között azonban gyakran nincs koordináció, egymással ellentmondó érdekekkel és motivációkkal rendelkeznek; cselekedeteiket és viselkedésüket a különböző eseményindítókhoz és mozgatórugókhoz igazítják. Például a hosszú távú szabályozási keret ösztönzi a tőkepiacokat az épületfelújításába történő beruházásokra. Az épületek felújításával kapcsolatos személyre szabott tanácsadás és támogatás jelenti a magánháztulajdonosok felújítási hajlandóságának egyik mozgatórugóját, míg a könnyen hozzáférhető finanszírozási források és a technikai segítségnyújtás megléte ösztönzi a helyi önkormányzatokat épületállományuk felújításában.

Az Európai Bizottságnak mindenekelőtt meg kell teremtenie a megfelelő keretet, hogy mozgósítsa a különböző szereplőket, és ellenőrizze, hogy cselekedeteik összhangban vannak-e a „Felújítási Hullámmal”. Az építőipar csak akkor tud sikeresen hozzájárulni az EU éghajlat-semlegesség-célkitűzéséhez, ha minden szereplő azonos irányba mozog.

Forrás: http://bpie.eu

<< Vissza a főoldalra