Established Member of the

HuGBC

Csökkentik a kánikulát a városi kis erdők

Ismert dolog, hogy a fák lombjai menedéket adnak a hőség ellen. A fák a forróságot azzal is enyhítik, hogy nem engedik az aszfaltot túlságosan felhevülni. Parkok, kertek, vegetalizált házak segítenek ezen a téren, de van más megoldás is, amely terjedőben van a nagyvárosokban és ez a kis erdők telepítése.
1

Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo bejelentette, hogy pályázatokat vár a Városháza előtti tér, a Garner opera mellé, és a lyoni pályaudvarhoz telepítendő kiserdőkhöz.

Az elképzelést Peter Wohlleben német erdész, A fák titkos élete című nagysikerű könyv írója sugallta egy interjúban. Hollandiában már él egy olyan mozgalom, amely a jól karban tartott parkok vagy egy magányos fa helyett kis erdőket hoz létre. Tölgyek, nyírfák telepednek meg a holland városok házai mellett. Eddig 35 minierdőt ültettek, egyenként 20 ezer euróért. A hőmérséklet 10 fok alacsonyabb lesz és a biodiverzitás is nyer vele.

A minierdők koncepciója eredetileg Shubendu Sharma indiai mérnöktől származik. Őt magát Mijavaka Akira japán tudós munkái ihlették meg.

„Hála ennek az erdőnek a kertünkben, visszajöttek a madarak, a föld nem szárad ki, madárdalra ébredünk és friss levegőt szívunk” – mondta Sharma egy konferencián.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: https://gnlszinfolt.blog.hu/

<< Vissza a főoldalra