Established Member of the

HuGBC

Dinamikus, reziliens, validált: Megjelent a WELL Building Standard v2 verziója

A HuGBC WELL Munkacsoportja és a WELL Standardot használók magyarországi közössége izgatottan várta a WELL Building Standard v2 verziójának megjelenését. A WELL v2 több mint 2 évig volt kísérleti pilot módban és idén ősszel vált véglegessé, számos újdonsággal. Aki régebbi verzióban szeretne projektet regisztrálni 2020. december 31-ig még megteheti, viszont január 1-től már csak az új verzió szerint indulhat minősítés. A WELL Munkacsoport bemutatja az utóbbi fél év legizgalmasabb fejlesztéseit.
1

A WELL v2 a WELL Building Standard (WELL) eddigi legszigorúbban tesztelt és ellenőrzött változata, ami világszerte az egészség és jóllét elsődleges keretrendszerévé vált. A WELL v2 alapelvei szerint dinamikus, reziliens és validált.

Az egyik legfontosabb újítás, hogy a pandémia hatására egy új kötelező rész jelent meg. Korábban a vészhelyzeti készültség terv opcionális elem volt, de a v2 végleges verzióban már az alapkövetelmények közé tartozik, hogy a projekt rezilienciáját támogassa egy olyan elemzés, ami felkészíti az épület felhasználóit az esetleges veszélyhelyzetekre. A WELL a fő kockázati területeknek a természeti veszélyeket (pl. földrengés, hőhullám, áradás), a tűzveszélyt, az egészségügyi veszélyeket, a technológiai vészhelyzeteket (pl. áramkimaradás, robbanás) és a humán eredetű veszélyeket (pl. lövöldözés, terrorizmus) tekinti.

A WELL v2 igazodik ahhoz, hogy 2020-ban a munkavállalók nagy része otthonról dolgozott, így számos követelmény a helyszíni megoldások helyett online részvétellel is teljesíthető. Így például a mentális egészség tudatosítása, a dohányzásról való leszokást segítő, az addiktív szerek felelős használatát célzó programok és az épület wellbeing megoldásait bemutató programok a virtuális térben is teljesíthetők.

A WELL közösség fejezetében tovább erősödött az emberek közötti egyenlőség szemléletének erősítése. A WELL elvei szerint az embereket nem érheti hátrányos megkülönböztetés etnikai vagy faji hovatartozásuk, nemük és nemi identitásuk, kultúrájuk, neurológiai, mentális vagy fizikai képességeik , szocioökonómiai státuszuk, koruk vagy egyéb azonosítható különbözőségük miatt. A WELL projektek támogatják a felelős munkáltatói magatartást és elítélik a gyerekmunkát, az emberkereskedelmet és a rabszolgaságot. A WELL Building Standard minden élethelyzetben támogatja a munkavállalókat, így lehetőség van olyan megoldásokat integrálni a projektbe, amik a szülővé válást, a gyermekvállalás utáni újból munkába állást vagy a gyászfolyamatot támogatják. Az új verzióban a projekt olyan opciót is választhat, hogy támogatja azt a munkavállalót, aki családon belüli erőszak áldozata lett vagy elveszítette a lakhatását.

Továbbra is kiemelt hangsúlyt kap a sportos munkába járás támogatása. A WELL projektek a kerékpáros hálózatokhoz csatlakozással, rövid- és hosszútávú kerékpártárolókkal, öltözőszekrényekkel és zuhanyzókkal támogathatják, hogy az épület felhasználói kerékpárral, rollerrel vagy egyéb sporteszközzel érkezhessenek a munkába.

A táplálkozási fejezetben megmaradt, hogy a projekt vonzó étkezőterekkel, allergénmentes és csökkentett kalóriatartalmú ételekkel is támogatja az egészséges étkezési szokásokat. Új béta kredit a vörös húsok és feldolgozott húsáruk visszaszorítását célzó kredit, mely szerint minden ételkiadónál biztosítani kell növényi alapú alternatívát, a menüben és az ételsoron a vörös húsokat és a feldolgozott hústermékek az egyéb kínálat után kerülnek felsorolásra ill. elhelyezésre.

Webináriumaink során többször kiemeltük a beltéri levegőminőség szerepét az egészségmegőrzésben. A WELL v2 verziójában a jobb levegőminőség biztosítása érdekében választható megoldások a levegő aktívszenes szűrése, PM2,5 porszűrése és/vagy UVGI szűrése.

Az ivóvíz biztosítása terén jó hír, hogy a WELL a hazai NNK ajánlásokkal összhangban ajánlja a hálózati ivóvíz fogyasztását. Az adagoló automatákat a WELL ajánlása szerint háromhavonta nyolc vízszennyezőre, köztük klórtartalomra, ólomra, rézre szükséges mintavételezni és szükség esetén szűrő is beépíthető a fogyasztási helyen. A WELL fontosnak tartja a felhasználók tájékoztatását, így előny, ha a projekt a felhasználók számára elérhetővé teszi a legutóbbi mintavétel időpontját és eredményét, illetve a vízszűrési technológia módját és a legutóbbi szűrőcsere és karbantartás időpontját.

Az egészséget támogató beltéri anyaghasználat dokumentálása a v2 verzióban egyszerűsödött, mert az amerikai standardok mellett az európai gyakorlatban is ismert zöld terméknyilatkozatok is elfogadottá váltak, például a Creadle-to-creadle, RoHS, a takartószerek közül például a Kék Angyal vagy a Nordic Swan.

Ebben a cikkben csak néhány újdonságot emeltünk ki, de összességében elmondható, hogy az új verzió számos ponton finomodott a korábbi verziókhoz képest és még elérhetőbbé és nemzetközibbé vált, mint a korábbi verziók. A WELL v2 mai formájában dinamikus, reziliens, ellenőrzött.

A WELL AP (Accredited Professional) vizsga a világjárványra tekintettel 50%-os kedvezménnyel érhető el. Sőt, diákok és munkanélküliek számára az IWBI akár 99 USD áron elérhetővé teszi a WELL AP vizsgát. A vizsga már online formában is teljesíthető.

Fontos tudni, hogy a korábbi verziókban már 2020. csak december 31-ig lehet regisztrálni. 2021. január 1-től már csak WELL v2-ben indulhatnak az új projektek. Jó hír, hogy a WELL minősítés díja és a minőség-ellenőrzés díja is elérhetőbb lett.

További részletek a követelményekről az IWBI hivatalos weboldalán érhetők el: https://www.wellcertified.com/certification/v2/

A kép forrása és egy összefoglaló webcast az új verzióról elérhető az IWBI oldalán:

https://resources.wellcertified.com/webcasts/lets-celebrate-well-v2-is-here/

A HuGBC WELL Munkacsoport nevében,

Kurucz Regina

WELL AP&Faculty
 

<< Vissza a főoldalra