Established Member of the

HuGBC

Egy erkély az energiatakerékosság terén is jó kilátással szolgálhat

Csak kiakasztják az erkély korlátjára, és máris kisebb lesz a villanyszámla – ilyen egyszerű megoldással kezdtek kampányolni Németországban.
1

Güterslohból, egy százezres lélekszámú észak-rajna-vesztfáliai városból indulhat el az igazi városi napelemes reform, ha az erkélymodulos napelemes rendszerek népszerűsítése sikerrel zárul.

Kampányt indítottak a fotovoltaikus erkélymodulok népszerűsítéséért, az első 125 beruházást egyenként 200 euróval támogatják, a pályázatokat a városi környezetvédelmi bizottsága bírálja el.

A kampánytól azt várják, hogy azok a güterslohi lakástulajdonosok is kedvet kapjanak a napelemes rendszerek használatához, akik többemeletes társasházban lakva nem tudják kihasználni a tetőik adottságait.

A kezdeti, pilotszakasz tapasztalatai alapján a párt úgy látja: a város hosszabb távú finanszírozási koncepciót kell hogy kidolgozzon ezen napelemek városképbe és energetikai rendszerébe építésére. Az nem kérdés, hogy magántulajdonban lévő lakások számára egy efféle program meglehetősen egyszerű, átlátható módot kínálhat a saját villamosenergia-szükségletek, illetve annak egy részének megtermelésére és biztosítására.

A modell egyébként nem teljesen előzmény nélküli, hiszen Freiburgban tavaly óta támogatást kaphatnak a hasonló módon telepített napelemes termelők-lakástulajdonosok.


Fotó: Pöllö/Wikimedia Commons
A teljes cikk itt olvasható.

 

Forrás: http://elobolygonk.hu

<< Vissza a főoldalra