Established Member of the

HuGBC

Egy hét zöldépítés: ilyen volt az idei Green Walk!

Immár hagyományteremtőnek mondható a túrasorozat, amelynek során bejárhatjuk a hazai fenntartható építés legnagyszerűbb példáit.
5

Immár hagyományteremtőnek nevezhető a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének őszi nyílt nap sorozata, a Green Walk, amelynek köszönhetően az érdeklődők megismerhetik a hazai fenntartható építés legkorszerűbb példáit. A szeptember 22-27. között másodszor megrendezett program a nemzetközi Zöld Építés Hetét ünnepelte, a kezdeményezésnek köszönhetően pedig high-tech, nemzetközi fenntartható épületminősítést szerzett irodaháztól felújított műemlék épületen át autonóm családi házig a környezet- és jövőtudatos épületek széles spektrumát ismerhettük meg. A 19 helyszínen indított sétákra idén több mint 700 jelentkezés érkezett!

A hét a Dél-pesti Szennyvíztisztító élőgépes víztisztítóművének bejárásával indult, amelyet Juhász Ágnes és Fésüs Katalin (Organica Zrt.) mutatott be az érdeklődőknek. A séta a Corvin-negyedben folytatódott, ahol a fejlesztő Futureal képviseletében Radványi Gábor, a HuGBC alelnöke kalauzolta a látogatókat. A napot a nemrég megnyílt Groupama Arénában (Fradi Stadion) tett túra zárta, ahol a hatalmas érdeklődésnek köszönhetően két csoportot is kellett indítani, amelyek vezetője Gerebics Zoltán és Silling Balázs (Market Zrt.) volt. 

A keddi nap első célpontja a Science Park irodaház volt, amelyben Noéh Gábor (AIG/Lincoln Kft.) kalauzolta a látogatókat. A következő programpont, az Odoo aktívház a Műegyetem kertjében elmaradhatatlan résztvevője a sorozatnak, az épületet Szelecsényi Balázs, az Odoo csapatának tagja ismertette. Újbuda polgármesteri hivatala a környezettudatosan működő munkahelyeknek mutat példát, itt Hégli Imre környezetvédelmi osztályvezetőtől tudhattuk meg a működés részleteit. A napot a dél-budai Harbor Park zárta, ahol Koncz Róbert (Prologis Kft.) vezetésével az élőgépes víztisztítómű mellett a dolgozóknak kikapcsolódást nyújtó rekreációs parkot is bejárhattuk. 

A szerdai nap a Build2Gether Green Retrofit konferencia jegyében telt, a fenntartható épületfelújítást fókuszpontjába állító nemzetközi rendezvényről itt olvasható a részletes szöveges és képes beszámoló!

Az igen erősre sikeredett csütörtöki nap a szerdai konferencia témájára rímelve környezettudatos módon megújított épületek nagyszerű példáit hozta: a nemrég környezettudatos minősítést szerzett Dorottya Udvart Szebenyi Miklós vezetésével járhattuk be. A REsidence irodaházat Major Krisztina, Márta Julianna (RE Development) és Törőcsik Ferenc (Platinium Group) ismertette, míg a Medve utcai irodaházban Csillag Katalin építész és Tenke Tibor igazgató, továbbá Héjj Tamás (Alukönigstahl) mesélt a környezettudatos megoldásokról. A szerdai Build2Gether Green Retrofit konferenciának is helyt adó Eiffel Palace irodaházat mint a fenntartható épületfelújítások egyik legkorszerűbb példáját Gyöngyösi Zsolt, a HuGBC elnökségi tagja és a fejlesztő DVM group környezettudatossági tanácsadó osztályának vezetője kalauzolásával járhattuk be. A napot a Szabadság téri loftiroda megismerése zárta, amiben a nemrég a HuGBC tagjává vált Pólus Károly és Nagy Csaba, az Archikon Kft. építész ügyvezetői, továbbá Eiles Károly (Alukönigstahl) segítettek.

Az angyalföldi 100 lakásos passzív társasházat tavaly még csak szerkezetkész állapotában láthattuk, idén viszont már kész állapotában: a bejárás Szabó Tamás (XIII. kerületi önkormányzat) és Nagy Csaba (építész) vezetésével valósult meg. A Kinnarps irodaház nemrég megújut showroomja a környezettudatosság mellett egy forradalmian új munkamódszer, az Activity Based Working, azaz tevékenység alapú munkavégzés kiállítótere, amelyet Sebestyén Diána (Business Development Manager, Kinnarps Hungary Kft.) mutatott be a látogatóknak.

Szintén nemrég készült el a Vision Towers irodaház, amelynek bejárásán Radványi Gábortól (Futureal, HuGBC) és Gunther Zsolttól (3h építésziroda), illetve Héjj Tamástól (Alukönigstahl) első kézből értesülhettünk a szakmai tudnivalókról. Utunk innen az ELMŰ energiapont bemutatótermébe vezetett, ahol olyan hasznos ismeretekkel vértezhettük fel magunkat, amelyek a hétköznapokban is segítenek az energiatakarékosság megvalósításában – mindebben Berzsenyi Tibor értékesítési koordinátor volt segítségünkre. A nagy érdeklődésre való tekintettel az Eiffel Palace irodaházba péntek délután is szerveztünk egy bejárást, szitén Gyöngyösi Zsolt vezetésével, amely a csütörtökihez hasonlóan nagy sikerrel zajlott. A nap utolsó programpontjaként a Green House irodaházban többek között egy biodiverz zöldtetőt is megszemlélhettünk, amelyet Dezsényi Péter (ZÉOSZ) ismertetett, míg túravezetőnk az épületeben Schmidt András (SKANSKA, HuGBC) és Eiles Károly (Alukönigstahl) volt. 

A szombat a családi házaké volt. Gödön Kazinczy Gyöngyvér építész és a HuGBC alapító tagja és Baranyák Zoltán tulajdonos egy környezettudatos családi házat ismertetett, majd Pencen egy autonóm szalmaházban tehettünk látogatást, utóbbit Kelemen Béla tulajdonos és családja vezetésével. A szombati látogatásokon az AIDA program segítségének köszönhetően ingyenes buszos odajutás is biztosított volt az érdeklődőknek.

A Green Walk 2014 sorozathoz idén egy fotópályázat is kapcsolódik! Ennek részleteiről itt tájékozódhatunk. (Figyelem! A beküldés részletei és a határidő módosultak!) 

A Zöld Építés Hetén lezajlott további programokról itt olvashatunk. Még több képet a Green WAlk 2014 helyszínekről ebben a galériában találunk! Fotókat a Build2Gether Green Retrofit konferenciáról itt nézegethetünk.

Forrás: http://hugbc.hu

<< Vissza a főoldalra