Established Member of the

HuGBC

Egy százalék a klímakatasztrófa megfékezésére

Nem kérdés, hogy mára klímavészhelyzet állt elő, melynek megoldásában az épületeknek kiemelkedő szerepük van. Közhasznú szervezetként a HuGBC több mint 10 éve azon dolgozik, hogy az épített környezetünk fenntarthatóbb, környezettudatosabb és egészségesebb is legyen. Sok 1% szja felajánlásból sokrétű tevékenységet tud finanszírozni a szervezet, amit 100%-os elkötelezettséggel és önkéntes szakmai munkával képvisel a több mint 100 HuGBC tag.
1

Magyarországon az épületek – amelyekben élünk és dolgozunk – a legnagyobb energiafogyasztók és karbonkibocsátók közé tartoznak. A teljes végső energiafelhasználás 35%-a lakóépületekben, 28%-a középületekben történik. Az építőipar az összes kitermelt anyag mintegy 50%-át használja és a hulladéktermelés 35%-áért felelős. *

Ezek olyan mutatók, amelyek egyértelművé teszik a határozott és folyamatos cselekvést az energiatakarékos és karbonsemleges épületek megvalósulásáért, amelyek a felhasználóik jóllétét és egészségét is szolgálják. A HuGBC sokrétű tevékenységével (bővebben közhasznúsági a jelentésekben) több mint 10 éve azon dolgozik, hogy a fenti célok megvalósulhassanak.

Mire fordítja az 1% felajánlásokat az Egyesület?
 

A HuGBC egyik alapküldetése az érdekérvényesítés, vagyis, hogy hatékonyan befolyásolja és elmozdítsa az építésügyi szabályozást a környezettudatosság irányába

 A HuGBC széleskörű, ingyenesen elérhető edukációs tevékenységet végez: bárki számára látogatható Green Talk eszmecseréket szervez aktuális kérdésekről, követendő példákról, legújabb zöld trendekről.

Elérhetővé tesz hasznos tudásanyagokat, pl. a körforgásos gazdasággal vagy a karbonsemlegességgel kapcsolatban.

Szakmai vezetéssel ún. Green Walk bejárásokon a helyszínen mutatja be a leginnovatívabb zöldépületeket.

Ezen kívül az Egyesület a hazai felsőoktatás és gyakorló szakemberek számára is kidolgoz oktatási anyagokat, melyeket szinte önköltségi áron tesz elérhetővé.

Mit tesz még a HuGBC a fenntartható épületekért?
 

Az Egyesület folyamatosan elősegíti a nemzetközi zöldépület-minősítési rendszerek (LEED, BREEAM, DGNB) megismertetését és hazai elterjesztését, a szakemberképzést, valamint frissen tartja a zöldminősítéssel rendelkező hazai épületek komplex adatbázisát.

A globális World Green Building Council hálózat hazai tagszervezeteként a világ élvonalának stratégiai elveit, módszereit, tudásanyagát és gyakorlatát hozza Magyarországra.

A HuGBC munkáját tavaly a Portfolio online gazdasági portál is elismerte azzal, hogy a TOP 5 ingatlanpiaci szakmai szervezet közé választotta.

Az egyesület által ellátott feladatok egyre fontosabbak lesznek, ahogy mélyülnek és sokasodnak a klímaváltozással kapcsolatos kihívások. Ezért a HuGBC számít az 1% felajánlásokra, bővebb tájékoztatás itt található.

*Forrás: Eurostat, KSH

<< Vissza a főoldalra