Established Member of the

HuGBC

Egy új tanulmány szerint nagy az igény az energiahatékonysági hitelekre

A megfizethető finanszírozáshoz való hozzáférés jelenti a legnagyobb gátat azon európai fogyasztók körében, akik energiahatékony lakásfelújítást terveznek.
1

Egy friss kutatás azt mutatja, hogy az „energiahatékonysági hitel” lehet a válasz a problémára. A kutatás az EU által támogatott „EeMAP” kezdeményezés része (Energy efficient Mortgages Action Plan – Energiahatékonysági Hitelek akcióterv), melyben a World Green Building Council európai régiója (WorldGBC ERN) és az E.ON is vezető szerepet játszanak. Az EeMAP célja egy energiahatékonysági hiteltermék kidolgozása a bankok és a hitelfelvevők részére. Az „EeMAP” terv arra ösztönzi a bankokat, hogy kedvezőbb hitelkamatokat biztosítsanak, illetve több hitelt helyezzenek ki olyan ügyfeleknek, akik hajlandók beruházni energiahatékonyabb ingatlanokba, hozzásegítve ezzel Európát az éghajlati célkitűzések eléréséhez.

A korábbi energiahatékonysági tervek csekély sikerét látva, vajon az európai fogyasztók élnének a lehetőséggel, ha a bankok energiahatékonyságot javító beruházásokra fordítható hiteleket is kínálnának? Az E.ON tanulmánya erre keresi a választ, mert az EeMAP keretében elkészült egy kísérleti javaslat, amit vezető bankok egy csoportjával ezen a nyáron fognak tesztelni. 

Miután az energiahatékonysági hitel tervezetét széleskörben mérték fel német, olasz, svéd és brit fogyasztói csoportokban, a tanulmány az eredményeket az alábbi főbb megállapításokkal foglalja össze:

  •    A terv nagyon pozitív fogadtatásban részesült Olaszországban, Svédországban és Nagy-Britanniában. Németországban a vonzerejét némileg csökkentette, hogy létezik már egy hasonló, állami energiahatékonysági tervezet.
  •    Legmagasabb volt a vonzerő Olaszországban (80% nagyon/meglehetősen vonzó), amit Nagy-Britannia követett (66% nagyon/meglehetősen vonzó). Emiatt ez a két ország leginkább ajánlott az európai tesztek helyszíneként.
  •    A fogyasztóknak tetszett az a lehetőség, hogy az energiahatékonysági felújításokat egy harmadik fél teljes körűen kivitelezze, de egyaránt hajlottak a testreszabott megoldások, a saját kezű kivitelezés felé is.
  •    A kulcsfogyasztók által észlelt legfőbb előnyei széles skálán mozognak: jobb pénzügyi managment lehetőségétől és a hatékonyabb energia felhasználástól, a magasabb ingatlan értékig.
  •    Az energiahatékonysági hitel részét képező ingyenes energiahatékonysági felmérések növelnék a vonzerőt.

Marco Marijewycz, az E.ON Solutions Market Managere szerint:“A tanulmányunk azt mutatja, hogy a fogyasztók az energiahatékonysági hitel előnyeit hármas nyereségben látják: alacsonyabb energiaszámlák, alacsonyabb hitelkamatok és melegebb, komfortosabb otthon. Ez a termék új, innovatív partnerséghez vezethet a hitelezők és a közművek között."

James Drinkwater, a WorldGBC európai régiójának igazgatója szerint: “Ez az új felmérés segít megbizonyosodnunk afelől, hogy az energiahatékonysági hiteleket valóban a fogyasztók igényei és szükségletei szerint alakítják ki. Izgatottan várjuk a közös munkát partnerünkkel, az E.ON-nal, hogy a tervet eljuttassuk az európai fogyasztókhoz.”

Az E.ON tanulmánya itt olvasható

 

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra