Established Member of the

HuGBC

Egyelőre csak okosodó városaink vannak

2016. április 08., Saját hír 1408 smart city város

A Design Terminálban tartott okos városokról szóló beszélgetésen azt taglalták: van-e olyan városunk, amelyre már most is illik a „smart” jelző. Kiderült: ezt sajnos még itthoni településekre nem mondhatjuk, de az irány, amerre elindultunk, biztató.
1

A budapesti Design Terminál CityLab elnevezésű eseményeinek az a célja, hogy neves szakértőkkel körüljárják az éppen aktuális, városfejlesztéssel kapcsolatos témákat. Március 31-én ennek megfelelően a hazai okos városokkal, és azok szabályozó környezetével foglalkoztak.

A BESZÉLGETÉS LEGFŐBB KÉRDÉSE AZ VOLT, HOGY KIK AZOK A SZEREPLŐK, AKIK MA MEGHATÁROZZÁK A SMART FEJLESZTÉSEKKEL KAPCSOLATOS GONDOLKODÁST.

A prezentációk sorát Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere nyitotta. Előadása őszinte volt: városa még nagyon messze áll attól, hogy használni lehessen rá az okos jelzőt, de vannak már olyan projektjeik, amik jó irányba mutatnak. A fenntartható és akadálymentes közösségi közlekedés érdekében például dinamikus utastájékoztató rendszert építettek ki, valamint 19 forgalmas csomópontban helyeztek el hangosbeszélőket. Terveik közt szerepel a helyi és a távolsági busz, valamint a vasút működésének összehangolása is. Elmondta, hogy sokat költenek a környezetvédelemre, ami főképpen a korszerű hulladékgyűjtésben és kezelésben mutatkozik meg. A közeljövőben egyik legnagyobb fejlesztésük a közvilágítás LED-es modernizálása, valamint az intelligens lámpavezérlő-rendszer kiépítése lesz. 

AZT, HOGY KAPOSVÁR VALÓBAN TUDATOSAN ALAKÍTJA OKOS-JELLEGÉT, JÓL MUTATJA EGYIK LEGFŐBB VÁLLALÁSA, A SMART CITY 2050 PROGRAM.

Ennek lényege, hogy a kitűzött időpontra teljes egészében megújuló energiaforrásokból lássa el magát a város, elsősorban a napenergiára támaszkodva. Ezen kívül minél több elektromos autó töltőállomást szeretnének, valamint a szintén elektromos rásegítésű kerékpárrendszer fejlesztését. 

A cikk tovább folytatódik a hg.hu oldalán >>>

Choosing a best online pharmacy will ensure your health and safety

Forrás: http://www.hg.hu

<< Vissza a főoldalra