Established Member of the

HuGBC

Először alkalmaztak fehér napelemes modulokat egy homlokzaton

A Solaxess nevű svájci vállalat elkészítette az első olyan homlokzatot, amelyet fehér színű fotovoltaikus modulokkal láttak el.
1

A fehér színű napelemek kiválóan belesimulnak a környezetbe. A szakemberek 32 ilyen panelt szereltek fel egy Boudryban található bérházra. Mindez azért nagy dolog, mert eddig úgy tűnt, hogy lehetetlen fehér napelemeket létrehozni.

Az új rendszer alapját az a fólia jelenti, amelyet a Neuchâtelben lévő CSEM Kutatási és Technológiai Intézet fejlesztői a Solaxess munkatársaival közösen alkottak meg és amelyet a laminálás előtt felhelyeztek a napelemekre. A fólia olyan tulajdonsággal rendelkezik, hogy csak a teljes látható fényspektrumot tükrözi vissza, az infravörös fényt pedig az áramtermeléshez használja fel. Ráadásul a gyártó külön figyelt arra, hogy az egyes modulok is fehér színűek legyenek, így azok teljesen beleolvadnak a fehér homlokzatokba.

A felszerelt napelemek évente 2900 kilowattóra áramot termelnek, amelynek a segítségével az épületben elhelyezett hőszivattyút működtetik és a közösségi helyiségeket, valamint a teljes elektronikai rendszert ellátják árammal. Mindez lehetővé teszi, hogy a bérház részben az áramhálózattól függetlenül működjön. 

A cikk itt olvasható.


 

Forrás: http://alternativenergia.hu

<< Vissza a főoldalra