Established Member of the

HuGBC

Először sikerült méréssel igazolni az üvegházhatás tényét

2015. március 04., Saját hír 1694 üvegházhatás klímaváltozás

Először sikerült méréssel igazolnia egy amerikai kutatócsapatnak az üvegházhatás tényét - írja a Live Science internetes portál.
1

Egy újonnan közzétett kutatás eredményei megerősítették a laboratóriumi kísérletekkel és modellekkel már bizonyított feltevést: a légkörbe kerülő szén-dioxid melegíti a Föld felszínét.

"Ténylegesen méréseket végzünk arról a tényről, hogy az emelkedő szén-dioxid-koncentráció üvegházhatáshoz vezet. Ez egy valódi megfigyelésen alapuló bizonyíték: amikor szén-dioxidot bocsátunk az atmoszférába, az melegebb hellyé változtatja a Földet" - mondta el Dan Feldman, a kaliforniai Lawrence Berkeley National Laboratory tudósa.

A tudósok az 1950-es évek végétől kezdve dokumentálták a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok szintjének növekedését a Föld légkörében. A laboratóriumi tesztek és fizikai kísérletek arra engedtek következtetni, hogy ezek a gázok elnyelik a Föld által az űrbe kibocsátott infravörös sugárzás egy részét, így melegítve a bolygó hőmérsékletét.

A jelenséget üvegházhatásnak nevezték el, mivel hasonló ahhoz, ahogy az üvegházak tárolják a hőt: több energia áramlik az üvegházba, mint amennyi elhagyja azt - ezt a tudósok sugárzási kényszerként emlegetik.

A mostani kutatás részeként a tudósok a Föld felszínén tapasztalható, szén-dioxid következtében létrejövő sugárzási kényszert mérték két, hosszú távú légköri kutatásra berendezett állomáson, az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának oklahomai és a sarkkörhöz közeli alaszkai kutatólétesítményében.

További infó a zoldtech.hu cikkében. (Forrás: MTI)

Forrás: http://zoldtech.hu

<< Vissza a főoldalra