Established Member of the

HuGBC

Energetikai infotérképek lakó- és szállásjellegű épületekre

Az épületeink energiagazdálkodásában és építési minőségében tartós javulás a problématerületek átfogó ismeretével és javításával érhető el. És időnként az időjárási térképek mellett vessünk egy pillantást az aktuális energetikai infotérképekre is.
1

Reggelente rápillantunk az aktuális időjárási térképre, átfutjuk a gyorshíreket, majd rápillantunk az óránkra és sietve elkezdjük a napot. Néha jó lenne egy reggeli szakmai gyorsjelentés is. Ezért készültek ezek az infotérképek, hogy képben legyünk a tanúsított lakó- és szállásjellegű épületek átlagos energetikai minőségével kapcsolatban.

Aki energetikai tanúsítással foglalkozik, az kezdheti a napot egy helyszíni szemlével, amin felmér néhány új és régi ingatlant, összesített energetikai jellemzőt számol, majd a számításokat az e-tanúsítás rendszerébe feltöltve kap egy hiteles energetikai tanúsítványt. [1] Amikor azt átadja a megbízónak – főleg ingatlan-adásvétel esetén – gyakran hangzik el a kérdés: mégis, kinek jó ez? Az eladónak már mindegy, és sokszor a vevőnek sem meghatározó szempont (egyelőre) a választásban a lakás vagy ház energetikai osztálya. Ilyenkor a tanúsító egy félmosoly keretében elmondhatja, hogy jó lesz ez, mert az adatbázist feltöltve egyszer majd lesz egy átfogó képünk arról, hogy milyen is a magyar ingatlanállomány, és hol, hogyan érdemes azt fejleszteni. 

Az e-epites.hu oldalon öt évre visszamenőleg van lehetőség a feltöltött tanúsítványok statisztikai lekérdezésére. [1] Úgy gondolom, szakértő tanúsítóként érdemes néha rátekintenünk a nagy képre, mielőtt elvesznénk a részletekben. Így választ kaphatunk néhány alapvető kérdésre. Az eredmények több mint 858 ezer lakó- és szállásjellegű ingatlan energetikai besorolás szerinti adatai alapján készültek. Az infotérképekkel arra kerestük a választ: milyen a feltöltött tanúsítványok országos és megyék szerinti átlaga, az évek során ez hogyan változott, hány HET-tanúsítvány jut 100 lakosra, és miért fontos az átfogó szemlélet? Ezen kívül bemutatjuk a statisztikai lekérdezés lehetőségét.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

A szerző, Kurucz Regina okl. építészmérnök, épületenergetikai szakértő HuGBC tagja.

<< Vissza a főoldalra