Established Member of the

HuGBC

Energiahatékonysági hitelek: zöldebb jövő Európának

Az Energiahatékonysági Hitelek Kezdeményezés (EEM), december 3-án tette közzé azt a javaslatot az energiahatékonysági hitelekre, mely egy átfogó szektorok-közötti konzultáció eredménye, mindazon hitelintézetek bevonásával, melyek részt vettek az energiahatékonysági hitelek keretrendszerének kidolgozásában, az EEM Tanácsadó Bizottsággal egyetemben.
1

A december 3-i bejelentés egybe esik az ENSZ Klímavédelmi Csúcstalálkozójával (COP24), mely december 14-ig a lengyelországi Katowiceben zajlik.

A javaslatot konkrét lépésnek szánják az Európai Bizottság azon erőfeszítéseinek részeként, hogy - a Párizsi Egyezmény szellemében - tőkepiaci egységet hozzon létre a tiszta energiára való átállást elősegítendő, valamint olyan pénzügyi rendszert alakítson ki, mely elősegíti a fenntartható növekedést. Ezt mércének szánják, hogyan lehet a 41, a pilot projektben résztvevő hitelintézet operatív működésébe beépíteni az energiahatékonysági jelzáloghiteleket. 2017 végén ez a 41 hitelintézet folyósította az Európai Unióban kihelyezett jelzáloghitelek 55%-át, mely összegben az EU GDP-jének 25%-át teszi ki, a piac jelentős részét lefedve. 

Az EEM-et a piac hívta életre, az Európai Bizottság Horizon 2020 Programjának keretén belül. Utóbbi egy egységes európai keretrendszer és adatgyűjtő hálózat létrehozását célozza az energiahatékonysági jelzáloghitelekhez, kedvező pénzügyi feltételeket biztosítva energiahatékony épületek építésére, energiatakarékos felújításokra, illetve földrengésbiztos intézkedésekre.

Az EEM tanulmánya 2018 júniusában indult a piaci szereplők elköteleződésének növelésére, melynek keretében nemzeti és nemzetközi kerekasztal megbeszélések zajlottak. A résztvevő hitelintézeteket az EEM Tanácsadó Bizottsága támogatja, melyben az Európai Bizottság, az Európai Befektetési Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az International Finance Corporation, a Világbank, az ENSZ Finance Initiative, a Skót Kormány és a Climate Bond Initiative képviselteti magát.

  Gerassimos Thomas, az Európai Bizottság, Energiaügyi Főigazgatóságának főigazgató helyettese nyilatkozta:

“Hiszem, hogy az EEM kezdeményezés pozitív változást hoz a piacon és jobban elérhetővé teszi a finanszírozást az épületek energiahatékonyabbá tételéhez. Ott fogja előmozdítani az energiahatékonysági beruházások megvalósítását, ahol ez a legszükségesebb: az épületeknél. A javaslat megalkotása fontos lépcsőfok, mely gyorsan megnyithatja az utat az energiahatékonysági jelzáloghitelek előtt. A most publikált javaslat operatív és könnyen használható, idővel szigorítható, hogy összhangban legyen az EEM kezdeményezés elvárásaival és az európai törvényhozás keretrendszerével.”

Luca Bertalot EEM koordinátor nyilatkozta:

“Itt az idő cselekedni. Egy piaci térkép a leghatékonyabb módja annak, hogy az európai polgárok számára jelzálogalapú pénzügyi megoldásokat kínáljunk otthonaik energiahatékonyabb, komfortosabb, biztonságosabb és végül jövő-biztos átalakításához. A ma bemutatott javaslat erős, operatív piaci modellül szolgál a hitelintézeteknek és világos tervezet az Európai Bizottság Fenntartható Pénzügyi napirendjéhez. Megkönnyíti az ágazatok és az intézmények közötti kordinációt; piaci innovációkat és szinergiákat eredményez.

<< Vissza a főoldalra