Established Member of the

HuGBC

Energiahatékonysági jelzáloghitel kialakítása Európa számára

2018. szeptember 28., WorldGBC News 455 riport zöld jelzáloghitel world green building council

Új jelentés fogalmazza meg, miként tudják a jelzálog-hitelező intézetek megvédeni a hitelfelvevőket az éghajlatváltozás pénzügyi kockázatától
1

2018. szeptember 24-én új jelentést adott ki a World Green Building Council (WorldGBC), bemutatva az arra vonatkozó elképzelést, hogyan tudnak a jelzálog-hitelező intézetek és a hitelfelvevők összefogni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben európai ingatlanok millióinak korszerűsítésével. A jelentés felszólítja a hitelezőket, az iparágat és a kormányokat, hogy teremtsék meg az energiahatékonysági jelzáloghitelek új tömegpiacát, és tegyék azt elérhetővé a kontinens minden hitelfelvevője számára. A javasolt szabványokat jelenleg az EU által támogatott kísérleti projekt részeként vizsgálják, amelybe beletartoznak a több mint 3 milliárd euró, azaz az EU GDP-jének mintegy 20% -át kitevő kombinált hitelképességet képviselő bankok és a pénzügyi intézmények.

Az "Energiahatékonysági jelzáloghitel kialakítása Európa számára: Új piaci szabvány felé" (Creating an Energy Efficient Mortgage for Europe: Towards a New Market Standard) című jelentés azzal foglalkozik, hogyan finanszírozza Európa az energiahatékonysági forradalom kiépítését, amely szükséges a kontinens épületekből származó szén-dioxid-kibocsátásának 40%-kal csökkentéséhez – mely épületállomány megdöbbentő aránya, azaz 97%-a nem hatékony ma. Becslések szerint Európa nem lesz képes teljesíteni az éghajlati célkitűzéseit, kivéve, ha 2050-ig naponta legalább 23 000 házat fel nem újítanak.

A jelentés új szabványcsomagot javasol az ingatlanok energiateljesítményére vonatkozó küszöbértékekre vonatkozóan, amelyek valódi csökkentést eredményezhetnek a jelzálog-hitelezők pénzügyi és éghajlatváltozással kapcsolatos kockázataiban – ezzel jogosítva fel a hitelfelvevőket olyan ösztönzőkre, mint az alacsonyabb jelzálogkamatok. A szabványokat tíz ország Környezettudatos Építés Egyesületének koalíciója alakította ki, és a Nemzetközi Zöld Építés Hete részeként kerül kiadásra. A jelentés olyan időszakban született meg, amikor a nagyobb európai bankok egyre inkább törekednek annak biztosítására, hogy a több száz milliárd euró értékű hitelezéseik és beruházásaik kompatibilisek legyenek a párizsi klímaegyezményben meghatározott globális éghajlat-változási kötelezettségvállalásokkal.

A jelentés felvázolja az energiahatékonysági jelzáloghitelek erős üzleti lehetőségét, kifejtve, hogy a javasolt szabványok alkalmazása hogyan tudja enyhíteni a kockázatokat az energiaszámlák csökkentésével mind a hitelfelvevők, mind a hitelezők számára.  Ezáltal hitelfelvevőknek nagyobb a pénzügyi szabadsága a jelzálog visszafizetése tekintetében, és az egyre inkább szén-dioxid-tudatos társadalomban védelmet élveznek az elavult, nem hatékony épületek jövőbeni elértéktelenedése ellen.

James Drinkwater, a WorldGBC Európai Régiójának igazgatója a következőket mondta: “Az európaiak tisztában vannak azzal a kockázattal, ami abból fakad, ha a régi, légszennyező autókat nem javítják vagy fejlesztik, de még mindig hiányoznak az elérhető finanszírozási formák, hogy segítsük az ingatlantulajdonosokat a régi, szennyező otthonuk korszerűsítésében. Az energiahatékonysági jelzáloghitelek nyer-nyer helyzetet kínálnak a bankok és a hitelfelvevők számára - a hitelezőknek, az iparnak és a kormányoknak együtt kell dolgoznia azon, hogy több millió lakástulajdonost el tudjanak érni."

A javasolt szabványok tesztelésére kidolgozott kísérleti program a hitelezők számára olyan lényeges információkkal szolgál majd, amelyekre szükségük van annak megértéséhez, hogy az energiafelhasználás és a hatékonyság javulása milyen hatással van a jelzálogkölcsönökhöz kötődő kockázatokra. Ezenkívül abba is betekintést nyújt, milyen könnyen alkalmazhatók a javasolt szabványok akár több milliárd eurós jelzáloghitel üzletekre is.

A WorldGBC szoros partnerségben dolgozik az Európai Jelzálog Szövetséggel / Európai Fedezett Kötvény Tanáccsal (European Mortgage Federation-European Covered Bond Council), illetve a fenntartható finanszírozással és energiahatékonysággal foglalkozó vállalatvezetőkkel, hogy biztosítsa a javasolt szabványok széles körű alkalmazhatóságát.

Amine Bel Hadj Soulami, fenntartható befektetések területének vezetője, BNP Paribas CIB szerint: “A fenntartható ingatlan az energiaátmenet és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás egyik kulcseleme. A BNP Paribas elkötelezett a pozitív, fenntartható finanszírozási megoldások biztosításában, és részvétele a WorldGBC Energiahatékonysági Jelzálog Kezdeményezésében támogató előrelépést jelent az éghajlatváltozás által felvetett kihívások kezelésében.”

Michael Lewis, az E.ON egyesült királyságbeli vezérigazgatója, mely cég egyike a WorldGBC európai partnereinek: “A lakástulajdonosok milliói esnek el a költségmegtakarítások, a magasabb ingatlanértékek és a kényelmesebb otthonok előnyeitől, mivel hiányoznak az egyszerűen hozzáférhető, megfizethető pénzeszközök az energiahatékonyság javításába való befektetéshez. Az energiahatékonysági jelzáloghitelekben megvan a potenciál, hogy ezen változtassanak.”

A zöld jelzáloghitelek új generációjára vonatkozó szabványokról szóló jelentés a WorldGBC éves globális figyelemfelkeltő kampányának, a World Green Building Weeknek (szeptember 24-30.) részeként jelenik meg. Az idei évben a kampány fókuszában #HomeGreenHome mottóval a zöldebb otthonok iránit fokozott igény áll.

 

 

Letölthető dokumentumok:

Forrás: http://www.worldgbc.org/news-media/creating-energy-efficient-mortgage-europe-towards-new-market-standard

<< Vissza a főoldalra