Established Member of the

HuGBC

Épített környezet, egészség és termelékenység a Metszet Magazinban

2016. március 26., Saját hír 1037 metszet zöld oldalak

Valószínűleg nem megy újdonságszámba a megállapítás, hogy egy sötét, zsúfolt vagy levegőtlen iroda meglehetősen rossz hatással lehet a közérzetünkre, ezáltal pedig többek között a munkateljesítményünkre is.
1

Lehet-e azonban számszerűsíteni, hogy mennyire? És hogyan lehet azt pontosan megfogalmazni, hogy egy épület tervezésekor a használók jó közérzete, jólléte elsődleges szempont legyen? A World Green Building Council (WGBC), a fenntartható építés gyakorlatának elterjesztéséért küzdő világszervezet ennek kiderítésére kampányt indított, amely a sokat mondó „Better Places for People” (Jobb helyek az embereknek) elnevezést kapta. A kampány deklarált célkitűzései közé tartozik annak tudatosítása, hogyan hatnak az épületek használóik egészségére és közérzetére, illetve az, hogy bátorítsa az épületek tervezőit, létrehozóit, építtetőit, tulajdonosait, bérlőit és üzemeltetőit a létesítmények emberközpontúbbá tételére.

Nemcsak irodaházakat, hanem kereskedelmi létesítményeket és lakóépületeket is vizsgálnak ebből a szempontból.

A túlzottan hideg környezet 4%, míg a túlzottan meleg akár 6% csökkenést is jelenthet a munkateljesítményben, míg a jó levegőminőség 8-11%-kal növelheti azt. A zavaró zajhatás pedig már akár 66%-kal is ronthatja munkateljesítményünket! Ezek a megállapítások is részei a kampány vizsgálódásainak. Persze nemcsak ilyen könnyen mérhető paramétereket emelnek ki, hanem például az olyan szempontokat is, mint a biofília – azaz például kilátás egy természeti elemekkel benépesített zöldellő környezetre –, vagy a monotónia kerülése a belső terekben.

A Metszet magazin Zöld Oldalak mellékletében megjelent cikk a csatolt pdf dokumentumban olvasható.
 

Choosing a best online pharmacy will ensure your health and safety

Letölthető dokumentumok:

Forrás: http://hugbc.hu

<< Vissza a főoldalra