Established Member of the

HuGBC

Épített környezeti karbonlábnyom-jelentés a Bionovától

2018. december 10., Sajtómegjelenés 387 karbonlábnyom embodied carbon Bionova dakarbonizáció

A Bionova Kft. (One Click LCA) örömmel jelentette be, hogy a régóta készülő „Épített környezeti karbonlábnyom jelentés” (The Embodied Carbon Review), már elérhető és ingyenesen letölthető. A tanulmány rövid összefoglalója alább olvasható.
1

A jelentésben az „embodied carbon” az építési tevékenység során és az épített környezethez felhasznált anyagok által kibocsátott üvegházhatású gázok teljes hatását jelentik. A kifejezésnek nincs egységes megfelelője, mi itt most karbonlábnyomnak hívjuk.

A városi lakosság növekedése példa nélküli számú építkezést eredményez; csak az új épületek révén keletkező karbon-kibocsátás meghaladja a 100 gigatonnát 2060-ig. Amennyiben az összes építési tevékenységet figyelembe vesszük – beleértve az infrastruktúrát és a felújításokat is – a globális karbon-kibocsátás meghaladja a 230 gigatonnát; hacsak az építőipar karbonlábnyoma nem szorul vissza drasztikusan.

Ha az energiahálózatok dekarbonizációja meg is történik, az új épületek hosszútávon megmaradhatnak kibocsátónak. Ahogy az épületek egyre energiahatékonyabbak lesznek és egyre több megújuló energiaforrást használnak, a karbonlábnyom százalékos aránya nő.

Ez a jelentés a legalább regionális szinten használt, építkezésekre vonatkozó fenntartható minősítéseket és szabályozásokat vizsgálta. 156 ilyen rendszert azonosított be, ezek közül 105 tartalmaz intézkedéseket közvetlenül a karbonlábnyom mérésére. 26 országban nemzeti rendszereket használnak.

A karbonlábnyomot különböző hatékonyságú eszközökkel kezelik, többek között karbon jelentés, tervezéskori összehasonlítás, osztályozás, plafon meghatározás illetve a kötelező kompenzáció. A különböző módszerek eltérnek attól függően, hogy a teljesítményt hogyan számítják, illetve hogy az alacsony szén-dioxid kibocsátású alapanyagok kiválasztása szerepel-e mint kiegészítő lehetőség. 

Az eredményeket öt globális régióra bontva vizsgálták, külön kezelve a nemzetközileg használt rendszereket és mérnöki munkák célrendszereit. A régiók nagyban különböznek egymástól a karbonlábnyom vizsgálatának gyakoriságát, valamint a csökkentésére használt módszerek kifinomultságát tekintve.

A jelentés a karbonlábnyom csökkentésére szolgáló tapasztalatok megosztásával zárul; kiemelve a tanúsítványok, a szabályozások és az infrastruktúra szerepét a kérdésben, illetve vázolja a jövőbeni feladatokat e téren.

Az egyedülálló kutatást a Bionova Kft. végezte a Saint-Gobain, a Stora Enso, a Finn Környezetvédelmi Minisztérium és a Finn Közlekedési Vállalat támogatásával.

A jelentés itt érhető el, a tervek szerint időről időre frissítik majd.

Forrás: http://www.embodiedcarbonreview.com

<< Vissza a főoldalra