Established Member of the

HuGBC

Építsd a jelent alakítsd a jövőt (#BuildingTheTransition) a COP28 klímakonferencia után: az épített környezet jövője a mi kezünkben van

Néhány nappal ezelőtt zárultak le az Egyesült Arab Emírségekben az ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozó COP28 tárgyalásai, és ezzel együtt a világ első globális helyzetfelmérése.
1

A hosszadalmas megbeszélések után a végleges megállapodás szerint a fosszilis tüzelőanyagok korszaka a végéhez közeledik.

Az ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozója, most először azzal az a konszenzussal zárult, hogy foglalkozni kell az éghajlati válság fő okával, a fosszilis tüzelőanyagokkal, és azokat fokozatosan ki kell vezetni a használatból. A World Green Building Council (WorldGBC) üdvözölte ezt a kivételes pillanatot.

A 198 nemzet által elfogadott fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetését vállaló dokumentum nem olyan erős, mint amilyenért a több mint 75 GBC-ből (Green Building Council) álló hálózatunk és partnereink kampányoltak. A végső megállapodás megfogalmazása sajnos csalódottságra ad okot a potenciálisan kihasználható kiskapuk miatt. Azonban az országokon és az építési szektoron múlik, hogy milyen válaszokat ad a globális megegyezésre.

A COP28 konferencia eredménye: még fontosabbá vált az épített környezet szén-dioxid-mentesítése

A megállapodás, amelyet "Egyesült Arab Emírségek konszenzusának" neveznek, nemcsak a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadásra való felhívás tekintetében úttörő, hanem egy új konkrét célt is tartalmaz, amely 2030-ig a megújuló energiaforrások megháromszorozására és az energiahatékonyság megduplázására irányul. Ezek a célok egyértelmű útmutatást jelentenek az építőipari ágazat számára.

A konferencián született eredmények hatékonyan fogják előremozdítani az épületek energiahatékonyságával kapcsolatos beruházási döntéseket és intézkedéseket, előreláthatóan hatalmas kibocsátásásmegtakarításokat eredményezve.

A konferencia egyik legfontosabb eredménye egy olyan keretrendszer kialakítása volt, amely támogatja a nemzeteket az éghajlatváltozásra tett erőfeszítéseiben azáltal, hogy iránymutatást ad az emberek és a környezet védelmére egyaránt.

A globális helyzetfelmérés konklúziója szerint egyénileg nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a nemzetileg meghatározott hozzájárulásokkal (Nationally Determined Contributions – NDCs). A résztvevőket arra kérték, hogy 2030-as célkitűzéseiket ambiciózus, az egész gazdaságra kiterjedő, valamennyi üvegházhatású gázra és ágazatra kiterjedő kibocsátáscsökkentési célokkal erősítsék meg.

Az együttműködés ereje a COP28-on és azon túl

A WorldGBC és tagszervezetei közös fellépésével megmutattuk, hogy a környezettudatos építés egyesületek hálózata megbízható támogatást és megvalósítható megoldásokat nyújt a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Globális hálózatunkból több, mint 360 szervezet írta alá a COP28 politikai vezetőknek és döntéshozóknak címzett nyílt levelünket. Ezzel egységesen, együttműködésben demonstráltuk építési ágazatunk erejét.

A COP28 konferencia alatt a társjogalkotók megállapodtak az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (EPBD) felülvizsgálatáról. Ez a legfontosabb jogszabály, amely az EU épített környezetének környezeti hatásait szabályozza.

Hatalmas előrelépés. Végre van egy olyan politikai keret, amely az épületek teljes életciklusát kezeli, mely eredményekhez nagyban hozzájárult a WorldGBC #BuildingLife kampánya is.

A COP28 klímakonferencia eredményeiről szóló teljes cikk angol nyelven itt olvasható.

(A kép forrása: worldgbc.org)

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra