Established Member of the

HuGBC

Épület-üvegezések beépített fűtéssel, hűtéssel és világítással

2018. június 14., Saját hír 699 green talk saint gobain üvegezés fenntarthatóság

A június 6-i HuGBC & RICS Green Talkon a Saint-Gobainnak, a világ egyik leginnovatívabb vállalatának üzletfejlesztési vezetője és globális termékmenedzsere mutatták be legújabb fejlesztéseiket a megjelent ingatlan szakembereknek.
4

A HuGBC meghívására Katarzyna Kalwat (Business Development Manager) és Remigiusz Ogrodziński (Global Product Manager) jóvoltából a Green Talk résztvevői első kézből ismerkedhettek meg a Saint-Gobain három legújabb épület-üvegezésével, melyek nemcsak innovatívak, kiváló műszaki paraméterekkel rendelkeznek javítva a mindennapok komfortját, hanem az ökológiai lábnyomra is figyelemmel bírnak.

Bevezetőjében Katarzyna elmondta, hogy az üveggyártás során a vállalat kiértékeli és folyamatosan mérsékli építőanyagaik, így az üvegezések környezetre gyakorolt negatív hatását, felelős beszerzést folytatnak, figyelnek az egészségi kockázatokra, valamint az építési és bontási hulladékok kezelésére is hangsúlyt fektetnek.

Ebben a szellemben készült az EGLAS névre keresztelt fűtő üvegezés, mely használható komplett fűtésre egyéb fűtési rendszerek kiiktatásával, valamint páramentesítésre és tetőfelületen a hó leolvasztására is. A megoldást éttermekbe, várótermekbe, uszodákba ajánlják vagy pl. üvegjárdaként. Páramentesítési funkcióra használva megtakaríthatók a bonyolult szellőztető-rendszerek telepítésének, üzemeltetésének és karbantartásának költségei, ha csak a fenntarthatóságot vesszük figyelembe.

Emellett a fűtőberendezés nem foglal helyett, mert nincs, a kilátás tökéletes az üvegen keresztül, nincs hidegérzet az ablak közelében, nincs légmozgás, így fűtésből eredő szállópor sem. A fűtési funkció könnyen integrálható épület-automatikai rendszerhez.

A MICROSHADE nevű termék passzív napvédelmet kínáló üvegezés. A megoldás átengedi a fény 35-50 %-át, miközben a nap melegítő energiájának csak 10-12%-a jut be a belső térbe nyáron is. A termék alkalmazásához nincs szükség speciális konfigurációra, nem igényel extra fenntartást vagy plusz szervizt és nincs szükség távműködtetőkre sem. Ez az üvegezés jelentős megtakarításokat eredményez az épület-üzemeltetésben, mert nincs szükség külső árnyékoló-rendszerekre, azok karbantartására vagy elektromos működtetéshez áramfelhasználásra. A hűtési költségek is csökkennek, melyek évről évre egyre jelentősebbek a nagyobb irodaházakban, meghaladva a fűtésre fordított költségeket.

Aktív üvegezésként a privát szféra védelmére fejlesztette ki a vállalat a PRIVA-LITE terméket, melyet pl. tárgyalókba (belső és homlokzati falra egyaránt), szállodákba, egészségügyi intézményekbe ajánlanak. Kikapcsolt állapotban tejüveg hatását kelti, melyen a természetes fény áthatol, de a kíváncsiskodó tekintetetek nem. Bekapcsolva LED fények teszik átlátszóvá az üvegezést, mintha normál üveg lenne. Ez az első „kapcsolható” üvegezés, mely EPD (Environmental Product Declaration) tanúsítványt kapott. Alacsony energiafogyasztás, ugyanakkora mértékű fényáteresztő-képesség On és Off módban, valamint azonnali privát szféra lehetősége (pl. nem kell várni az elsötétülésre) a főbb jellemzői.

 

 

<< Vissza a főoldalra