Established Member of the

HuGBC

Épületautomatika és energiahatékonyság

2018. június 08., Hazai hír 922 HuGBC képzés KNE épületek

A HuGBC 8 modulos képzés-sorozatának utolsó alkalmán a KNE épületeket üzemeltetési, főként automatizálási téren vizsgálták a szakemberek előadásaikban. A sorozat végére az összesen 109 résztvevő 45 előadást hallgathatott meg a KNE épületekkel kapcsolatos feladatokról a beruházástól a kivitelezésig.
1

Rövid bevezetőjében Kántor Zoltán a Siemens Building Technologies (HuGBC tag) terméktámogatója a következő mottót fogalmazta meg: „Energiát használni csak ott és csak akkor és csak annyit, amennyi a kellő komfort eléréséhez kell”. Az „ott” és „akkor” feltételre az egyik leghamarabb megtérülő energetikai beruházás egy korszerű és megfelelő automatika használata. Az épület életciklusa alatt a költségek 80%-a az üzemeltetéskor jelentkezik, melynek 40%-a az energiaköltség. Emellett az sem hagyható figyelmen kívül, hogy az automatizálás célja a kevesebb energia-felhasználás mellett a nagyobb komfort és a fokozottabb biztonság elérése is.

Kerek Gyula villamosmérnök, az IBMS-PLAN Mérnöki Kft. vezető tervezője, ügyvezetője az automatika tervezés kihívásairól beszélt. Az épületautomatizálás tervdokumentációi és tartalmi részeinél kitért a koncepció tervek (engedélyezési terv), a tender tervek és a kiviteli tervek elkészítésére is. Hangsúlyozta, hogy a szaktervezők (építészek, gépészek, villamos tervezők, automatika tervezők) együttműködése elengedhetetlen a komplex épületautomatika és épületfelügyeleti projektek esetén.

A tervezés után a kivitelezés folyamatát taglalta Szakos Péter, az ELSZÖV-Automatika Kft. kereskedelmi igazgatója. A vezérelv a különböző érdekek összehangolása, hiszem a beruházó „olcsót jót” szeretne, az építész modernt, a belsőépítész dizájnosat, az épület-berendezések tervezői műszaki pontosságot, az üzemeltető pedig hiba nélküli működést. Az ajánlat elkészítéséhez éppen ezért megfelelő kommunikációra, a különböző ajánlatot érdemi összehasonlítására, a kivitelezés bizonyos fázisainak elkészültére van szükség. A végeredményt pedig egy 450 nm hasznos alapterületű, radiátor + gázkazán fűtési rendszerű közösségi ház példáján mutatta be a szakember, ahol „A” kategóriás automatikával és az emberi tényező „kiiktatásával” a fogyasztást az eredeti érték 87%-ával sikerült csökkenteni.

Az épület-automatizálás egy speciális területével, a beléptetőrendszerekkel, és energiahatékonysági jelentőségükkel ismertették meg a hallgatóságot az Anteus Kft. szakemberei: Buzna Kristóf (HuGBc tag), Prokopp Iván és Juhász Gábor. A beruházás kevesebb mint 1%-át kitevő beléptetőrendszer sokféle lehet, pl. lehetővé tehet zóna- és jelenlét érzékelést, és az adatokat átadva az üzemeltetésnek, tovább lehet optimalizálni az energiafelhasználást. Mindezt úgy, hogy a hőmérséklet, a levegő, a fény a jelenlévők száma szerint alakuljon pl. egy uszodában, ugyanakkor a felhasználói élmény ne csorbuljon.

Az integrált Building Managemenet System (BMS) további lehetőségeiről, a tűzjelzésről, az oltásvezérlés, a video megfigyelésről, a beléptetés kontrollról és betörésvédelemről beszélt Erhardt Tamás a Siemens Building Technologies (HuGBC tag) projekt értékesítője. Tamás áttekintette az EN15232:2012 szabvány előírásit a primer energiaigény tekintetében. A szabvány figyelembe veszi az épülettípust, az automatizálási szintet, az összes épületen belüli diszciplínát, valamint részletes és egyszerűsített számítási módszereket kínál. Középületek kiemelt épületenergiai fejlesztéseinél (KEHOP-5.2.2.) az energiamenedzsment eszköznek meg kell felelnie ennek a szabványnak.

Seres Zoltan, a Siemens Fire&Security műszaki támogatója és értékesítési vezetője az automatika szemszögéből beszélt az integrált BMS rendszerek előnyeiről. A jelenlét-ellenőrzés, az áramellátás és a fényforrások aktiválása, a hőmérséklet beállítása, a folyamatos tűz ellenőrzés mind ide tartoznak, egy rendszerben kezelhetők, jelentős energia-megtakarítást hozva az üzemeltetésnek.

Az utolsó előadásban Agócs Bence a SBT Aut. Kft. projektmérnöke élőben mutatta meg a soroksári IKEA áruház épületfelügyeleti rendszerét. A folyamatos jelenlét-érzékeléssel a szellőztetés, a fűtés-hűtés, valamint a világítás is optimalizálható, folyamatosan ellenőrzés alatt tartható. A BREEAM minősítést szerzett épület tervezésekor egyébként a beruházó olyan megoldásokat választott, amelyek révén a ház a lehető legkisebb negatív hatást gyakorolja a környezetre. A fűtés és a hűtés 82%-ban geotermikus rendszerrel valósul meg, az áramot tetőre szerelt napelemek szolgáltatják a legfejlettebb technológiákkal, a WC-k öblítését pedig esővízzel oldják meg.

A képzés a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja és az Anteus Kft. támogatásával valósult meg.

<< Vissza a főoldalra