Established Member of the

HuGBC

Épületek társadalmi fenntarthatósága egy osztrák állásfoglalásban

Az osztrák fenntartható építéssel foglalkozó WorldGBC tagszervezet egy szakértői munkacsoporttal együttműködve meghatározta az épületek társadalmi fenntarthatóságának mérésére szolgáló sztenderdeket.
1

Az ÖGNI (Österreichische Gesellschaft für Nachhaltige Immobilienwirtschaft) és partnere három fókuszpontot azonosított az épületek társadalmi fenntarthatósága kérdésében: a környék holisztikus képét, az épületek üzemeltetését és a rugalmasságot. Egyrészt a modern épületeknek rugalmasan változtathatónak kell lenniük részletes előtervezés nélkül, hogy megfeleljenek a változó körülményeknek, a technológiai fejlődésnek. Másrészt csak a kihasznált épület „él” és fenntartható társadalmilag. A kisebb lakóépületek csak akkor járulnak hozzá az ott lakók mentális egészségéhez, ha vannak tágas, gondozott közös területek. A közös tereknek csak akkor van értelmük, ha azokat professzionálisan működtetik.

A harmadik hangsúlyos terület a környék holisztikus szemlélete: a mobilitás, az energiatermelés- és
ellátottság, a munka és a lakhatás kombinációja vagy az infrastrukturális feltételek nem hatékonyak és
gazdaságosak a környéken lévő többi épület bevonása nélkül. Az épületek egymással való együttműködéséhez a köztük lévő közös terek tudatos tervezése, akadálymentes megközelítés biztosítása, és nem utolsó sorban biztonság szükséges.

Az állásfoglalás itt letölthető.

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra