Established Member of the

HuGBC

Épületek társadalmi fenntarthatósága egy osztrák állásfoglalásban

2019. november 07., WorldGBC News 114 ÖGNI társadalmi fenntarthatóság WorldGBC

Az osztrák fenntartható építéssel foglalkozó WorldGBC tagszervezet egy szakértői munkacsoporttal együttműködve meghatározta az épületek társadalmi fenntarthatóságának mérésére szolgáló sztenderdeket.
1

Az ÖGNI (Österreichische Gesellschaft für Nachhaltige Immobilienwirtschaft) és partnere három fókuszpontot azonosított az épületek társadalmi fenntarthatósága kérdésében: a környék holisztikus képét, az épületek üzemeltetését és a rugalmasságot. Egyrészt a modern épületeknek rugalmasan változtathatónak kell lenniük részletes előtervezés nélkül, hogy megfeleljenek a változó körülményeknek, a technológiai fejlődésnek. Másrészt csak a kihasznált épület „él” és fenntartható társadalmilag. A kisebb lakóépületek csak akkor járulnak hozzá az ott lakók mentális egészségéhez, ha vannak tágas, gondozott közös területek. A közös tereknek csak akkor van értelmük, ha azokat professzionálisan működtetik.

A harmadik hangsúlyos terület a környék holisztikus szemlélete: a mobilitás, az energiatermelés- és
ellátottság, a munka és a lakhatás kombinációja vagy az infrastrukturális feltételek nem hatékonyak és
gazdaságosak a környéken lévő többi épület bevonása nélkül. Az épületek egymással való együttműködéséhez a köztük lévő közös terek tudatos tervezése, akadálymentes megközelítés biztosítása, és nem utolsó sorban biztonság szükséges.

Az állásfoglalás itt letölthető.

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra