Established Member of the

HuGBC

Épületenergetikai korszerűsítések jelentős támogatásába kezd az Európai Beruházási Bank

Hosszú előkészítő munka után november 14-én az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank, EIB) igazgatótanácsa történelmi döntést hozott: 2021 végétől nem támogatnak többé fosszilis energiával kapcsolatos projekteket, és a világ első és legfontosabb klímabankjává kívánnak válni, amely a Párizsi klímaegyezmény céljai mentén fog működni. Emellett nagy mértékben támogatni fogják az épületek energiahatékonysági korszerűsítéseit. 
1

Az utóbbi öt évben az EIB több mint 65 milliárd Euró kölcsönt nyújtott megújuló energiaforrásokkal, energiahatékonysággal és energiaellátással kapcsolatos projektek finanszírozására. Az új döntés értelmében a támogatott projektekkel kapcsolatos jelenlegi, kilowattóránként maximum 550 gramm szén-dioxid kibocsátási kvótát 250 gramm/kWh-ra csökkentették.

A bank négy területet tűzött ki, ahol aktív szerepet kíván betölteni a fenntartható és tiszta megoldások segítése érdekében. Ezek közül az első az energiahatékonyság, ahol a lakóépületek esetében a beruházások mennyiségének dupláját látják szükségesnek. Ennek érdekében kivételt tesznek, és az általános szabályozással ellentétben akár 75%-os tőkeköltséget is elszámolnak. Az Európai Bizottsággal együttműködve pedig létrehozzák az Európai Kezdeményezés az Épületkorszerűsítésért (EIB-R) programot, amely az épületfelújítások finanszírozásának új formáit segítené.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Forrás: http://mehi.hu

<< Vissza a főoldalra