Established Member of the

HuGBC

A Bánáti + Hartvig Építész Iroda új székhelye a körforgásos szemlélet jegyében

A BH (HuGBC tag) csapata az elmúlt évek során folyamatosan bővült, kinőtte Vaskapu utcai irodáját. Új irodaépületre lett szükség, melyet az építészek saját maguknak terveztek. Nagy kihívás volt ez, hiszen önmaguk megbízójaként lehetőségük nyílt olyan épületet létrehozni, melyen megmutatják azt az építészeti szemléletmódot, melyet teljes mértékben magukénak éreznek.
3

A helyszín így a lehetőségekhez mérten a legkisebb környezeti terhelés mellett készült, a körforgásos építészet irányelveit követve.

Az építészek számára egyértelmű volt, hogy nem terhelik a környezetet új épülettel; mindenképp egy már meglévő, régi épületet akartak újrahasznosítani. Hosszas keresés és számos épületlátogatás után találtak rá az iroda új otthonára: a Fehérvári út 38. alatt álló karakteres épület bizonyult minden szempontból megfelelőnek. 

Az épület egykor a sokak által kedvelt Alba Regia étteremnek adott otthont. A vendéglátóhely a közeli lakótelepet kiszolgáló infrastruktúra részeként jött létre az 1960-as években. Az évek során az étterem és az annak helyet adó épület is sokat változott. Bár az Alba Regia mára csak csekély szeletét foglalja el az épületnek, a mai napig kedvelt helye a 11. kerületieknek. A lapostetős épület többi részében különféle kereskedelmi egységek követték egymást, míg 2019-ben a BH megvásárolta. Az adás-vétel pillanatában az épület használaton kívül állt és jelentős felújításra szorult. A renovációval amellett, hogy az épület megmenekült, a környék épített környezetének nívója is emelkedett. 

Annak érdekében, hogy olyan munkahely jöhessen létre, mely a munkavállalók igényeit figyelembe véve készül, a BH vezetése úgy döntött, a tervezési folyamatba az iroda munkatársait is bevonja: tervezői pályázatot hirdetett számukra. A felhívásra hét pályamű érkezett, melyek közül a nyertes tervet Lőcsei Vera készítette. 

A körforgásos építészet irányelvei fontos szerepet játszottak a munkálatok során. Ez abban nyilvánult meg, hogy több, bontásra került építőelemet – akár eltérő funkció szerint – visszaépítettek az épületbe. Így kevesebb új építőanyag felhasználására volt szükség. A külső nyílászárók már nem feleltek meg az energiahatékony szigetelés elvárásainak, ezért cserére szorultak. Az acélszerkezetű üvegportálok azonban jó állapotban voltak, így az alagsori tárgyalótermek válaszfalaiként születtek újjá. Hasonló történt az üvegtéglákkal is, melyek bár az emeleti falakból kibontásra kerültek, szintén a tárgyalók elválasztásában kaptak szerepet. Hosszas szakmai eszmecserék eredményeként néhány régi radiátort is sikerült megmenteni, így a hideg hónapokban azok is ismét működésbe léphetnek.

Ezek a döntések egyes esetekben nem esztétikai szempontok mentén születtek meg. Így például a tárgyalótermek acélszerkezetű válaszfalainak osztása több ponton is „megbicsaklik”, de a megmentett és az új radiátorok együttese sem mutat egységes képet. Hosszú távon azonban ezt a szemléletet tartják kifizetődőnek a tervezők, meglátásuk szerint ugyanis fontos, hogy ne vegyünk újat ahelyett, amit újra lehet hasznosítani.

A környezetbarát és körforgásos építészet elveit követve egy olyan – ma még talán szokatlan – döntést is hoztak a tervezők, hogy csak az esztétikum kedvéért semmit nem burkolnak és nem festenek le. Ennek megfelelően a bontás során feltárult felületek bontott állapotukban maradtak: a betongerendák nem kaptak borítást, a nyers téglafalakra nem került festék. Ez a gesztus amellett, hogy a környezet kímélését célozza, az épület történetébe is betekintést nyújt. Látni engedi az elmúlt hatvan év során zajlott átalakítások nyomait, a gondos és olykor gondatlan kezek munkáját. 

Az újonnan beépített elemek is eredeti formájukat mutatják, így a mennyezeti hangszigetelő táblák vagy a gépészet sem kapott burkolatot. Egyedül ott fedtek be felületet, ahol az építészetileg elengedhetetlen volt, így például az alagsorban vízszigetelés került a falakra. A precízen beépített új építőanyagok és a nyers őszinteséget sugalló eredeti elemek együttese egy újfajta, ám koherens esztétikát eredményez.

Az épület alkalmas arra, hogy betekintést nyújtson a környezetbarát, illetve a körkörösségen alapuló építészetbe. Ezen irányzatok alapos megismerése és építészeti jellemzőinek elsajátítása állandó folyamat, hiszen idővel újabb és újabb szemléletmódok és technológiák jelennek meg, melyek megismerése jelentős ráfordítást igényel. A BH munkatársai elmondhatják magukról, hogy véget nem érő tanulásba kezdtek. Irodaépületük megtervezése és kivitelezése során is számos tapasztalattal gazdagodtak, melyet örömmel adnak át és mutatnak meg – magán az irodaépületen keresztül. Megbízóikat is biztatják, hogy éljenek azzal a lehetőséggel, amit ezen tanulási folyamat eredményeként nyújtani tudnak.
 

Fotók: Bujnovszky Tamás

<< Vissza a főoldalra