Established Member of the

HuGBC

Európai építőipari vezetők sürgetik az EU-t, hogy foglalkozzon kiemelten az épített környezet dekarbonizációjával

A WorldGBC kezdeményezésére az építőipar vezető vállalati és szervezetei nyílt levélben keresték meg az Európai Bizottságot, hogy ambiciózus politikával támogassa az épített környezet teljes karbonmentesítését.
1

Az építési ágazat több mint 4500 szervezetét képviselő társaságok nyílt levélben fodultak az Európai Bizottsághoz, melyben azt kérték, hogy az EB biztosítsa az olyan kulcsfontosságú jogszabályok felülvizsgálatát, mint az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (EPBD), és ezzel is támogassa az egész életciklusra vonatkozó karbon (Whole Life Carbon - WLC) megközelítést.

A beépített karbon - amely egy épület építése, bontása és szélesebb ellátási lánca során keletkezik - az EU karbonkibocsátásának kb. 10-20%-át teszi ki. A levél aláírói alapvető fontosságúnak tartják, hogy az európai politika a fenti kibocsátásokat a az épületek működési kibocsátásaival együtt kezelje annak érdekében, hogy 2050-ig az ágazat elérje a klímasemlegességet az EU Green Deal céljainak megfelelően.

“Ez a nyílt levél egyértelmű konszenzust mutat az európai építőiparban - mondta Cristina Gamboa, a World Green Building Council ügyvezetője. - A​z EU politikájának szintet kell lépnie a teljesen dekarbonizált és a körforgásos épített környezet biztosítása érdekében. Ahogy közeledik a COP26, kritikusan sürgős a döntéshozók számára, hogy az épületek egész életciklusára vonatkozó karbon-megközelítést alkalmazzák - amely nemcsak az működési emissziót, hanem a beépített karbont is magában foglalja."

A levélben az Európai Bizottságtól várt lépések:

  • Ismerje fel az építőipar teljes potenciálját a klímasemleges Európa megvalósításában.
  • Gondoskodjon arról, hogy a kulcsfontosságú jogszabályok, beleértve az épületek energiateljesítményéről szóló irányelvet (EPBD), a felújítás felgyorsítása mellett az elért teljesítménnyel kapcsolatos nagyobb elszámoltathatóság mellett támogassák a teljes életciklusú karbon (WLC) megközelítést.
  • Ismerje fel a Level(s) - az EU fenntartható épületekre vonatkozó keretrendszere - potenciálját a WLC-politika összehangolt végrehajtásában, a körforgás és az alkalmazkodóképesség elemzésében.
  • Nyújtsa be a fenntartható épített környezetre vonatkozó uniós stratégiát a politikák közötti koherencia biztosítása és az EU-ban a fenntartható épített környezetre való áttérés koordinálása érdekében.
  • Működjön együtt a #BuildingLife projekt érdekelt feleivel ezen átalakító irányelvek kidolgozása és megvalósítása során.

A nyílt levél a World Green Building Council (WorldGBC) #BuildingLife projektjének keretében született meg, amelyet decemberben indítottak 10 nemzeti Zöldépítési Szervezet (GBC) bevonásával. Az Európai Klíma Alapítvány, az IKEA Alapítvány és a Laudes Alapítvány által finanszírozott projekt az építőipar érdekeltjeivel együttműködve kidolgozza az egész életcikluson át tartó karbonra vonatkozó uniós szakpolitikai ütemtervet, amely felvázolja a WLC megközelítésnek az EU szakpolitikai keretébe történő bevezetésének megfelelő útvonalait. Ezt a folyamatot nemzeti szinten is megvalósítják 10 európai országban.

Letölthető dokumentumok:

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra