Established Member of the

HuGBC

Európai Körforgásos Gazdaság Akció Terv és WorldGBC nyílt levél

2020. március 13., WorldGBC News 52 Circular Economy Action Plan Európai Bizottság Level(s)

Az Európai Bizottság március 11-én tette közzé a Körforgásos Gazdaság Akció Tervét (CEAP), mely elköteleződést fogalmaz meg arra, hogy 2021-ben új átfogó stratégia születik a fenntartható épített környezetre.
1

A stratégia biztosítja az egységességet a kapcsolódó területeken mint klíma-, energia- és nyersanyag-hatékonyság, az építőipari és bontási hulladékok kezelése, megközelíthetőség, digitalizáció és készségek. Az alábbi intézkedésekkel ösztönözni fogja a körforgásos elveket az épületek életciklusa során:

  • az építőipari termékek fenntarthatóságának növelése az építési termékekről szóló rendelet felülvizsgálatával, az újrahasznosított elemek alkalmazásának előírása bizonyos termékek esetében, figyelembe véve a biztonságot és funkcionalitást;
  • új intézkedések bevezetése az épületek tartósságának és alkalmazkodóképességének növelésére, összhangban a körforgásos gazdaság épülettervezésre vonatkozó elveivel, digitális napló bevezetése az épületekre;
  • Az európai Level(s) épületértékelő keretrendszer használata, az életciklus elemzés beemelése a közbeszerzési eljárások és az EU fenntartható pénzügyi keretrendszerébe, a karbon-csökkentési célok kitűzésének és a karbon-tárolás lehetőségei megfelelőségének vizsgálata,
  • az uniós jogszabályokban rögzített újrahasznosítási arányok felülvizsgálata az építési- és bontási hulladékok, valamint anyagspecifikus arányaik tekintetében
  • új kezdeményezések sürgetése a talaj vízzáróvá tételének csökkentésére, az elhagyott vagy szennyezett barnamezők rehabilitációjára, a kitermelt talaj biztonságos, fenntartható és körforgásos használatára.

A CEAP szerint a felújításoknak is a körforgásos gazdaság irányelvei mentén kell zajlaniuk, jelentős életciklus teljesítményjavulást és az épületek várható élettartamának növekedését eredményezve. Az építési- és bontási hulladék célok felülvizsgálatának részeként, a Bizottság különös figyelmet fordít a szigetelőanyagokra, melyek növekvő hulladákáramot jelentenek.

A WorldGBC véleménye az akciótervről:

A WorldGBC üdvözölte, hogy számos, a globális hálózat számára fontos ügy bekerült a dokumentumba. Lesz egy fenntartható épületek stratégia, amely a Level(s) keretrendszert használja, és beépíti a termék életciklus-elemzést a közbeszerzési eljárások és az EU fenntartható pénzügyi keretrendszerébe. Ezáltal a nemzeti zöldépítési szervezetek a CEAP projektvezetői lehetnek.

A tavaly kiadott „Advocacy manifesto” kiáltványban szintén sürgették a körforgásos értékláncok létrehozását, melyek a másodlagos nyersanyagok és bontási anyagok felhasználását teszik lehetővé, illetve olyan politikák kidolgozását, melyek a bontott anyagok újrahasználatát biztosítják. A CEAP erre vonatkozó aspektusai üdvözlendők, de további pontosítás szükséges.

Csalódást okozott azonban, hogy a korábbi szövegezéssel ellentétben ez a változat került be az akció tervbe:”a karbon-csökkentési célok kitűzésének és a karbon-tárolás lehetőségei megfelelőségének vizsgálata”. Itt komolyabb elköteleződést vár a szervezet.

A WorldGBC ERN régiójának több mint 60 szervezete – köztük a HuGBC is – nyílt levélben azzal fordul az Európai Bizottsághoz, hogy a CEAP:

Fogalmazzon meg egyértelmű jelzést arról, hogy a jövőbeni épített környezetre vonatkozó politika a teljes életciklusra vonatkozó karbonhatásokon alapuló célkitűzéseket követel meg.
A Level(s) központi szerepet játszik a jövőbeni épített környezeti politika kialakításában.
Világosan kapcsolja össze ezt, az ágazat számára kijelölt pályát az EU fenntartható pénzügyi taxonómiájával.

 

Letölthető dokumentumok:

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra