Established Member of the

HuGBC

Európai Körforgásos Gazdaság Akció Terv és WorldGBC nyílt levél

Az Európai Bizottság március 11-én tette közzé a Körforgásos Gazdaság Akció Tervét (CEAP), mely elköteleződést fogalmaz meg arra, hogy 2021-ben új átfogó stratégia születik a fenntartható épített környezetre.
1

A stratégia biztosítja az egységességet a kapcsolódó területeken mint klíma-, energia- és nyersanyag-hatékonyság, az építőipari és bontási hulladékok kezelése, megközelíthetőség, digitalizáció és készségek. Az alábbi intézkedésekkel ösztönözni fogja a körforgásos elveket az épületek életciklusa során:

  • az építőipari termékek fenntarthatóságának növelése az építési termékekről szóló rendelet felülvizsgálatával, az újrahasznosított elemek alkalmazásának előírása bizonyos termékek esetében, figyelembe véve a biztonságot és funkcionalitást;
  • új intézkedések bevezetése az épületek tartósságának és alkalmazkodóképességének növelésére, összhangban a körforgásos gazdaság épülettervezésre vonatkozó elveivel, digitális napló bevezetése az épületekre;
  • Az európai Level(s) épületértékelő keretrendszer használata, az életciklus elemzés beemelése a közbeszerzési eljárások és az EU fenntartható pénzügyi keretrendszerébe, a karbon-csökkentési célok kitűzésének és a karbon-tárolás lehetőségei megfelelőségének vizsgálata,
  • az uniós jogszabályokban rögzített újrahasznosítási arányok felülvizsgálata az építési- és bontási hulladékok, valamint anyagspecifikus arányaik tekintetében
  • új kezdeményezések sürgetése a talaj vízzáróvá tételének csökkentésére, az elhagyott vagy szennyezett barnamezők rehabilitációjára, a kitermelt talaj biztonságos, fenntartható és körforgásos használatára.

A CEAP szerint a felújításoknak is a körforgásos gazdaság irányelvei mentén kell zajlaniuk, jelentős életciklus teljesítményjavulást és az épületek várható élettartamának növekedését eredményezve. Az építési- és bontási hulladék célok felülvizsgálatának részeként, a Bizottság különös figyelmet fordít a szigetelőanyagokra, melyek növekvő hulladákáramot jelentenek.

A WorldGBC véleménye az akciótervről:

A WorldGBC üdvözölte, hogy számos, a globális hálózat számára fontos ügy bekerült a dokumentumba. Lesz egy fenntartható épületek stratégia, amely a Level(s) keretrendszert használja, és beépíti a termék életciklus-elemzést a közbeszerzési eljárások és az EU fenntartható pénzügyi keretrendszerébe. Ezáltal a nemzeti zöldépítési szervezetek a CEAP projektvezetői lehetnek.

A tavaly kiadott „Advocacy manifesto” kiáltványban szintén sürgették a körforgásos értékláncok létrehozását, melyek a másodlagos nyersanyagok és bontási anyagok felhasználását teszik lehetővé, illetve olyan politikák kidolgozását, melyek a bontott anyagok újrahasználatát biztosítják. A CEAP erre vonatkozó aspektusai üdvözlendők, de további pontosítás szükséges.

Csalódást okozott azonban, hogy a korábbi szövegezéssel ellentétben ez a változat került be az akció tervbe:”a karbon-csökkentési célok kitűzésének és a karbon-tárolás lehetőségei megfelelőségének vizsgálata”. Itt komolyabb elköteleződést vár a szervezet.

A WorldGBC ERN régiójának több mint 60 szervezete – köztük a HuGBC is – nyílt levélben azzal fordul az Európai Bizottsághoz, hogy a CEAP:

Fogalmazzon meg egyértelmű jelzést arról, hogy a jövőbeni épített környezetre vonatkozó politika a teljes életciklusra vonatkozó karbonhatásokon alapuló célkitűzéseket követel meg.
A Level(s) központi szerepet játszik a jövőbeni épített környezeti politika kialakításában.
Világosan kapcsolja össze ezt, az ágazat számára kijelölt pályát az EU fenntartható pénzügyi taxonómiájával.

 

Letölthető dokumentumok:

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra