Established Member of the

HuGBC

Európának csökkentenie kell az épületekhez köthető gázkibocsátást – sürgeti a 300 vállalkozást tömörítő koalíció

Európának élen kell járnia a meglévő épületek által kibocsátott üvegházhatású gázok csökkentésében, ha meg akarunk felelni a Párizsi Megállapodás célkitűzéseinek – sürgeti a kontinens több mint 300 vállalkozásából és szervezetéből álló koalíció.
1

A városokat, hatóságokat, ingatlanfejlesztőket, gyártókat és energiaellátókat, valamint szakmai szövetségeket, civil szervezeteket és egyetemeket tömörítő koalíció olyan ambiciózus "nemzeti felújítási stratégiák" szükségességét támogatja, amelyek egyértelmű célkitűzéseket, mérföldköveket és intézkedéseket fogalmaznak meg a meglévő épületek átalakítására vonatkozóan.

A beavatkozás aktuálissá válik, mivel az EU tagállamai közelednek az Európa üvegházhatást okozó gázkibocsátásának mintegy 36%-át kitevő épületek felújítására vonatkozó frissített stratégiák közzétételének határidejéhez, és azért is, mert a politikai döntéshozókat foglalkoztatja az építőipari szektorra vonatkozó uniós energiajogok jövője.

Egy ambiciózusabb európai felújítási politika támogatásának létjogosultsága fogalmazódik meg a BUILD UPON, egy EU Horizont 2020 keretprogram által finanszírozott projekt következtetéséből is. A projekt során 13 európai Green Building Council játszott vezető szerepet abban, hogy támogatásukkal a nemzeti kormányok olyan erős és stabil stratégiákat alakítsanak ki, amelyek segítik országaikat az épületekben rejlő energia-megtakarítási potenciál felszabadításában.

Ajánlásaikat a BUILD UPON mögött álló koordinációs hálózatként közreműködő World Green Building Council által megjelentetett kiadványsorozatban tették közzé. A BUILD UPON projekt Európa számos minisztériumától, városától és más hatóságaitól a felújítási politikára gyakorolt jelentős hatása miatt rengeteg elismerést kapott már. A publikációk, melyeket 13 Green Building Council részvételével egy nagyszabású együttműködési folyamat során, közel 2000 kulcsfontosságú szervezet bevonásával, 100 európai esemény alkalmával dolgoztak ki, arra vonatkozó intézkedéseket határoznak meg, hogyan érhetik el országaik a meglévő épületekhez kapcsolódó céloknak a Párizsi Megállapodás teljesítéséhez szükséges szintjét.

James Drinkwater, a World Green Building Council európai régiójának igazgatója szerint: “Energiapolitikáját tekintve Európa válaszút elé érkezett, ahol a döntéshozók nem hajlandók elkötelezni magukat Európa legsürgetőbb éghajlati kihívásával – az épületekkel – foglalkozó világos elképzelés mellett. De a beavatkozás helyességét bizonyítja, hogy számos vállalkozás és szervezet kötelezte el magát az épületek felújítására irányuló ambiciózus tervek mellett. 

Az európai Green Building Council-ok vezető szerepet töltenek be a feladat ellátásában azáltal, hogy Európa-szerte segítik nemzeti kormányaikat az épületek átalakítására vonatkozó erőteljes cselekvési tervek kidolgozásában.”

A szakértők figyelmeztetnek rá, hogy amennyiben Európa lendületet kíván adni az építőipari munkáknak, javítani akarja polgárai életminőségét – különösen az alacsonyabb jövedelműekét, akiket az energiaköltségek leginkább érintenek – és teljesíteni akarja a Párizsi Megállapodásban szereplő éghajlati kötelezettségeit, sokkal erőteljesebb épület-felújítási politikára van szüksége.

 

 

<< Vissza a főoldalra