Emerging Member of the

HuGBC

Évértékelés és jövő évi tervek a HuGBC közgyűlésén

2017. december 13., Saját hír 667 eredmény közgyűlés értékelés tagfelvétel

Az új tagi jelentkezők felvétele mellett a 2017-es év szakmai értékelése és a 2018-as tervek bemutatása volt a témája az egyesület év végi közgyűlésén december 1-jén.
1

Év végéhez közeledvén első napirendi pontként Budai Henrietta titkár adott részletes áttekintést az egyesület tevékenységeiről az áprilisi közgyűlés óta eltelt időszakról.

Az egyesület közgyűlése áprilisban 7 új rendes tagot vett fel, jelenleg pedig 5 új jelentkező várta a közgyűlés voksát.

A HuGBC 2017-ben is sok rendezvényen képviselte magát: más szervezetek képzésein, konferenciákon, zsűrizésekben, műhelybeszégetéseken, véleményezésekben. Emellett saját eseményeket is szervezett.

2017-ben is jól sikerültek a tagságnak szervezett Green Talkok, szinte minegyik havi esemény teltházas résztvevőszámmal. Újdonságokkal is tudott idén is szolgálni az egyesület, tavasszal a WELL minősítési rendszerről Márfi József, USA-ban élő egyesületi tag tartott egy átfogó workshopot. 

A HuGBC képzések idén is sikeresek voltak, öt olyan résztvevő volt, akiknek oklevelet adott át Barta Zsombor a HuGBC elnöke, mert elvégezték mind a 4 modult. A titkár kiemelten megköszönte az előadók és a támogatók segítségét. 

A Green Walkot idén tavasszal és ősszel is megtartotta az egyesület: teltházas bejárásokkal, újdonságokkal szolgált a résztvevőknek. 

Májusban az egyesület képviseltette magát a Nordic Green Light üzleti fórumon, ahol Baross Pál korábbi elnök volt a „Fenntartható épületek és környezettudatos építés” panel moderátora, több egyesületi tag is képviseltette magát a panelbeszélgetésben.

Az egyesület részt vett tavasszal az Öko-logikus konferencia sorozat 7 állomásán is előadással a hazai zöldépítés jelenéről és jövőjéről.

Az októberi Better Places for People című konferencia nagyon sikeres volt, 116 résztvevő volt jelen. 

Változás történt a LEED Roundtable képviseletében. Schmidt Andrást Michael Smithing váltotta fel. Az idei megbeszélésen Michael részt vett Bostonban, a beszámolót a tagsággal osztja meg az egyesület. 

Novemberben az elnökség egy egész napos workshopot tartott, ahol a 2018-as célokról és tervekről, új ötletekről volt szó a láthatóság növelése érdekében.

Novemberben Budapesten tartotta a WorldGBC Európai Régiója (ERN) az idei harmadik megbeszélését. 15 ország 21 képviselője volt itt. A 2018-as tervekről is szó volt, illetve a láthatóság javításáról is beszéltek. Henrietta megköszönte a tagoknak a helyszín- és vacsoratámogatást. 

Az ERN megbeszélést követően egy nemzetközi workshop szervezésébe is bekapcsolódott az egyesület, a Level(s) a fenntartható épületek európai keretrendszerről és ennek magyarországi alkalmazhatóságáról szólt. 

Szó esett még a kommunikációról és a megjelenésekről. A honlapon és a Facebookon is növekedett a látogatottság. A Zöld hírlevél is megújult. 

Az egyesület pénzügyi helyzete a tavalyi helyzethez képest javult és növekedett. Az összes megpályázott pályázaton nyert.

További, nem anyagi jellegű nyertes pályázat volt a Climate KIC Pioneer program keretében Philippos Protopapas 6 hetes szakértői jelenléte az egyesületben. Az újlakás-fejlesztések fenntartható megközelítéséről készített felmérést, melynek eredményét már közzétette az egyesület.

A titkár beszámolója után Barta Zsombor, az egyesület elnöke szakmailag is értékelte a 2017-es évet. Az egyesület nevében köszönő oklevelet nyújtott át a Kinnarps Hungary Kft-nek, akik évek óta segítik az egyesület munkáját helyszínfelajánlással és szervezési segítséggel a rendezvényekhez. Az elnök megköszönte az elnökségi csapat munkáját is, mert úgy véli, az elnökség szakmaisága nagyon fontos része az egyesület munkájának.

Az elnök kiemelte, hogy globálisan és itthon is új trendek vannak kialakulóban, aminek az egyesület továbbra is aktív részese szeretne lenni. Elsőként bemutatni itthon az innovációkat, mint például a WELL minősítésről is egy egész napos workshopot tartott az egyesület. Továbbra is keresni kell az aktív együttműködési lehetőségeket a szakmai platformokkal. Elmondta, hogy Budapesten és vonzáskörzetében a HuGBC neve ismert, de a vidéki városokban sajnos még nem eléggé, így a jövőben feladat, hogy más városokba is tovább kell vinni az egyesület által képviselt üzeneteket. Sok a kihívás regionális szinten is. Fontos, hogy az egyesület a világszervezet tevékenységébe bele tudjon szólni, és aktívan részt tudjon venni a megbeszéléseken is.

Az értékelés után Budai Henrietta röviden vázolta a 2018-as tevékenységtervet és a kiemelt programokat.

A tagsági tevékenységek, a lobbymunka, a hazai minősítés vagy értékelés, a kutatások mind támogatják azt a három kihívást, amit az elnökség megfogalmazott: Szolgáltatások a piacnak / tagságnak, Forrásteremtés, Hazai zöld minősítés elindítása. Az egyesület továbbra is szeretné a korábban már bevált rendezvényeit megtartani (Green Talk, Green Walk és az éves konferencia). Oktatási tevékenységként a KNE képzéssorozatot tartja meg az egyesület tavasszal, és ha sikeres lesz, ősszel is. Tervez WorldGBC kurzust is két alkalommal. Az egyesület továbbra is előadóként és szakmai támogatóként is részt kíván venni az Öko-logikus konferencia sorozaton, és különböző díjak zsűrizésében (Év irodája, Ingatlanfejlesztési nívódíj stb.).

 

 

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra